Nederlandse afperser van Amanda Todd wordt vervolgd

De Nederlandse webcam-afperser Aydin C. is 14 oktober door de Canadese rechtbank veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf.  De  Canadese Amanda Todd pleegde in 2013 zelfmoord nadat ze langdurig door C. werd afgeperst met naaktfoto’s. Todd’s verhaal kreeg internationaal aandacht doordat ze een video met haar verhaal op YouTube plaatste. 

‘Ik heb Amanda’s stem gehoord, ookal was ze niet in de rechtbank’

In 2020 werd C. uitgeleverd aan Canada voor berechting wegens afpersing van Todd. In Nederland was hij ook al veroordeeld tot tien jaar cel voor het digitaal stalken en afpersen van meer dan dertig jonge meisjes en vier mannen uit verschillende landen. Volgens de rechter heeft C. Todd op een “wrede en meedogenloze manier tot slachtoffer gemaakt” en is “een aanzienlijke celstraf vereist wegens de ernst die we inmiddels toekennen aan misdrijven van uitbuiting van kinderen via internet en de diepe onrechtmatigheid en schadelijkheid van seksueel geweld tegen kinderen.”

C. ontkende het afpersen van Todd, maar de jury achtte bewezen dat het om C. ging. Rechter Martha Devlin gaf aan dat ondanks Amanda niet aanwezig was in de rechtbank ze haar stem heeft gehoord. De video laat zien wat voor impact C. op haar leven had. Tussen Canada en Nederland is overeengekomen dat hij binnen anderhalve maand na de voltooiing van zijn proces in Canada wordt teruggebracht naar Nederland. C. zal hier dan zijn straf uitzitten.