Nabestaanden overleden tieners in gesprek met minister Dekker

De ouders van de vermoorde Romy (14), Savannah (14) en Nick (16) gaan begin september in gesprek met minister Dekker van Rechtsbescherming. Ze overhandigen dan de 72.000 handtekeningen die ze verzamelden middels een petitie voor hogere jeugdstraffen.

De ouders van de drie tieners startten in juli de petitie. Met de actie proberen ze de huidige maximale straffen van één en twee jaar te verhogen naar vijf jaar. Ook zien ze graag dat het volwassenenstrafrecht sneller wordt toegepast.

Het gesprek vindt voorafgaand aan het Tweede Kamer debat over jeugdstrafrecht plaats. De discussie rondom maximumstraffen voor minderjarigen laait weer op nadat de vijftienjarige Megan uit Breda halverwege augustus werd doodgestoken door een zestienjarige klasgenoot.

Of de overhandiging van de handtekeningen het gewenste resultaat heeft, moet nog blijken. De moeder van Romy heeft daar een hard hoofd in, zo laat ze weten aan het Algemeen Dagblad. ‘Of er iets mee gaat gebeuren? Ik denk van niet. De overheid luistert liever naar bepaalde deskundigen dan naar wat er daadwerkelijk in de samenleving speelt.’ Toch vragen ze als ouders niet veel, geeft ze aan. ‘We vragen om een verhoging naar een celstraf van maximum vijf jaar, zodat de rechter zelf gradaties aan kan brengen naar de aard van het delict. Nu heeft een rechter niets te zeggen.’

Zaken

De zestienjarige Nick uit Assendelft kwam in april 2017 om het leven door een vijftienjarige jongen uit Zaandam. Hij kreeg een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, die ten hoogste zeven jaar kan duren. De maximale straf voor zijn leeftijd. Een tweede verdachte in de zaak werd vrijgesproken.

De veertienjarige Romy uit Hoevelaken werd begin juni 2017 gedood door een veertienjarige jongen uit Lunteren. Ook hij kreeg een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

De zeventienjarige jongen uit Den Bosch die schuldig is aan de dood van de veertienjarige Savannah uit Bunschoten in juni 2017 kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, die na zeven jaar nog kan worden omgezet in volwassenen-tbs. Ook voor hem was dat gezien zijn leeftijd de maximale straf.

Lees ook: Ouders gedode Nederlandse tieners starten petitie