Nabestaanden cold cases: ‘We zitten in een niemandsland’

Nabestaanden van vermoorde Nederlanders doen een beroep op politie en justitie om meer werk te maken van het oplossen van hun cold cases. ‘Gebrek aan capaciteit mag nooit het argument zijn’, aldus nabestaanden. Om aandacht te vragen komt er een stille tocht en is er een petitie.

Door Rose-Marie Mühren

De afgelopen twintig jaar werden bijna 60 oude zaken alsnog opgelost. Het meest bekende voorbeeld is de doorbraak in de zaak Nicky Verstappen. Nabestaanden van andere slachtoffers vrezen echter dat niet alle zaken even serieus worden genomen. Deze vrees is gebaseerd op te weinig politiecapaciteit, gebrek aan media-aandacht of een ineffectieve organisatiestructuur bij de recherche.

De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers en nabestaanden hebben aan de bel getrokken bij minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus (CDA). De minister is in gesprek gegaan. Wicky van der Meijs, initiatiefnemer van de petitie en de stille tocht, laat weten dat er in 94% van de zaken niets gebeurt. Ze meent dat nabestaanden zich bevinden in een niemandsland. “Vertel nabestaanden wat je onderzoekt, wat niet, en waarom”, zegt een andere nabestaande die in 2002 zijn broertje verloor. “Als ze uiteindelijk zeggen dat het oplossen van een zaak niet lukt omdat het aan bewijs ontbreek of omdat er geen aanwijzingen meer zijn, moeten we daar vrede mee hebben. Gebrek aan capaciteit mag daarentegen nooit het argument zijn”, aldus deze nabestaande.

Een woordvoerder van de Nationale Politie benadrukt dat de recherche keuzes moet maken, maar dat dit altijd gebeurt op basis van objectieve gegevens, zoals beschikbaar bewijsmateriaal, maar ook de impact op de samenleving telt mee. Zo kan het gebeuren dat een zaak als Nicky Verstappen, waarbij een kind is overleden, meer impact heeft en meer aandacht krijgt. Niettemin probeert de politie ook andere oude zaken op te pakken. Zo is er nu bijvoorbeeld de coldcasekalender die verspreid wordt in gevangenissen en tbs-inrichtingen en zijn er speciale ‘cold case-teams’ bij alle politie-eenheden, aldus de woordvoerder.

Lees ook: De coldcase-kalender 2019: vijf opvallende zaken