Twee visboeren uit Zoetermeer en Amsterdam doen aangifte tegen het Algemeen Dagblad (AD) vanwege negatieve beoordelingen bij de jaarlijkse haringtest van de krant. Er zou bij een van de keurmeesters sprake zijn van belangenverstrengeling. De visboeren eisen een strafrechtelijk onderzoek.
De Zoetermeerse visboer Lon Oosterbroek kreeg een nul als beoordeling. Volgens de keurmeester zou hij rommel verkopen. Die beoordeling, plus een onderzoek van UvT-hoofddocent economie Ben Vollaard over de schijn van partijdigheid rondom de haringtest, was voor hem genoeg reden voor aangifte. Dat meldt NRC.
Onderzoek
Uit het onderzoek van Vollaard bleek dat viszaken die hun haring halen bij visleverancier Atlantic 3,6 punt hoger scoren dan viszaken die dat niet doen. Het probleem zou liggen bij een bepaald panellid. De man geeft namens Atlantic twee cursussen, ook aan ondernemers die via die leverancier hun vis inslaan. Op de website van Atlantic staat: ‘Desgewenst kunnen [met panellid A. Taal] de resultaten van de AD Haringtest worden besproken’. Vollaard: ‘Er zijn verschillende voorbeelden van vishandels die eerst laag scoorden en na overstap naar Atlantic als leverancier opeens een 9 of een 10 op de test behalen.’ Dit puntenvoordeel zou een vorm van klantenbinding zijn.
Omstreden test
De haringtest is volgens Vollaard om met name vier punten omstreden. De eerste spreekt voor zich: smaken verschillen. Daarnaast zou de score als dreigmiddel worden gebruikt. Viswinkels die kritiek hebben op de test scoren lager en ondernemers die uit protest het testteam de deur wijzen, worden door het slijk gehaald door het AD. Het derde punt is vertekening door sociale relaties tussen panelleden en ondernemers. Volgens Vollaard ontstaat al een vertekend beeld als het testpanel de vishandelaars kan zien. De haring zou dus ‘anoniem’ moeten worden getest. Het vierde punt is momenteel het punt van discussie: een belangenconflict.
Strafrechtelijk onderzoek
Na Oosterbroek doet ook de Amsterdamse visboer Van Altena Seafood aangifte tegen de krant, meldt EenVandaag. De twee willen een strafrechtelijk onderzoek tegen het AD. In hetzelfde artikel geeft AD-hoofdredacteur Hans Neijenhuis aan een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet te zien.