Motorclub Satudarah blijft verboden

Het Openbaar Ministerie (OM) lijkt opnieuw een winst te hebben geboekt tegen een motorclub. Satudarah blijft ook in hoger beroep verboden, zo heeft de rechter geoordeeld. De motorclub werd eerder al verboden door de rechtbank maar ging toen in hoger beroep.

Door Winand Kuiper

In navolging van Satudarah werden ook twee aanverwante supportclubs door de rechter verboden. Het gaat om Supportcrew 999 en Saudarah. Daarnaast werd ook supportclub Yellow Snakes behandeld in hoger beroep. Het hof was daarbij van mening dat niet bewezen kon worden dat Yellow Snakes onderdeel van Satudarah was. Het hof vindt Yellow Snakes een zodanig zelfstandige positie hebben dat de club buiten schot blijft.

Uit het arrest blijkt dat ook bestuursleden op verschillende momenten leiding hebben gegeven aan strafbaar handelen door leden. De weg van cassatie staat nog open, pas als dit arrest onherroepelijk is staat het verbod definitief vast.

Het OM is tevreden met het arrest van het hof, maar wil de Hoge Raad nog wel laten kijken naar de overwegingen van het hof aangaande Yellow Snakes. Het is daarom afwachten of Yellow Snakes daadwerkelijk mag blijven bestaan.

Strijd tegen motorclubs

Het OM voert al een tijd een felle strijd tegen motorclubs in Nederland. Eerder kwam het al tot een verbod van Hells Angels en Bandidos Holland. De chapters van Bandidos mochten overigens wel blijven bestaan van de rechtbank.

Over een andere motorclub, No Surrender, oordeelde de rechtbank in Assen eerder deze maand dat het een gevaar is voor de openbare orde en daarom moet worden verboden. De rechter is van mening dat een groot aantal leden van No Surrender structureel betrokken is geweest bij talrijke ernstige strafbare feiten. In veel van die gevallen zijn derden het slachtoffer, zo sprak de rechter. De advocaat van No Surrender liet na de uitspraak van de rechtbank gelijk weten in hoger beroep te zullen gaan.