Moorkop mag geen roomkop heten

Een bakker uit het Zuid-Hollandse Monster die zijn moorkoppen voortaan als roomkoppen door het leven wilde laten gaan, werd vrijdag op het matje geroepen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Probleem: er zit geen zuivel in zijn roomkoppen.

Bakkerij My Cakes verkoopt namelijk veganistische producten en om ‘room’ in de naam van een lekkernij te mogen verwerken, moet daar wel zuivel in zitten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het woord ‘kaas’.

De bakkerij kwam donderdag in opspraak omdat de eigenaar het woord ‘moorkoppen’ niet meer van deze tijd en discriminerend vindt. Daarom wilde hij de naam veranderen. Daarop waren klanten zo ontevreden dat hij uit veiligheidsoverwegingen zijn winkel tijdelijk moest sluiten.

Hema heeft aangegeven het voorbeeld van de bakkerij te gaan volgen. Vanaf 1 maart liggen daar geen moorkoppen meer in de schappen, maar chocoladebollen. De smaak, vorm en prijs blijven onveranderd.

Voor welke naam de bakkerij nu gaat kiezen, is nog onbekend. Zaterdag moest de bakkerij opnieuw sluiten. Ditmaal voor een positievere reden: alles in de winkel was uitverkocht.

Gesteggel om namen

Eetproducten zijn vaker het onderdeel van (juridische) discussie. Zo belandde een zaak over de smaak van Heksenkaas in 2018 bij het Europees Hof van Justitie, vochten Simplot en McCain in 2017 een geschil uit over krulfrietjes en is ook wijn al jaren een onderwerp in de rechtszaal.