Moet de overheid de productie van xtc reguleren?

GroenLinks vindt dat de productie van xtc onder regie moet komen van de overheid, en daarmee uit het criminele circuit moet worden gehaald. Volgens SP-Kamerlid Kathalijne Buitenweg wijst minister Grapperhaus momenteel naar de gebruiker van xtc, maar zou hij vooral ook moeten wijzen naar de overheid: de overheid reguleert niks waardoor criminelen hun gang kunnen gaan. 

Door Gracièla van Duinkerken

Volgens Buitenweg is regulering onvermijdelijk nu een drugsvrije wereld onmogelijk is en xtc na alcohol en cannabis de meest gebruikte drug in het uitgaansleven is.

Vergunningensysteem

De regulering zou moeten gaan via een vergunningensysteem, waarbij vergunningen uitgedeeld worden aan producenten. Via een vergunningensysteem wordt de productie en consumptie van xtc gecontroleerd en zijn er alleen nog pillen verkrijgbaar die voldoen aan de kwaliteitseisen.  De kwaliteit van de pillen moet zodanig gewaarborgd worden, dat het de volksgezondheid ten goede komt. Bovendien dient de regulering van xtc de beangstigende toenemende macht van criminelen te verminderen.

Wisselende politieke reacties

Coalitiepartijen VVD, CDA en Christenunie zien niks in het plan om xtc-productie door de overheid te laten reguleren. Zo wordt er gezegd dat het decriminaliseren van xtc, xtc niet veiliger maakt, maar hooguit het gebruik zal normaliseren. Ook wordt aangevoerd dat het legaliseren van xtc het belonen van criminaliteit is, terwijl dit juist hard bestraft dient te worden. Segers van de ChristenUnie voert aan dat je als overheid niet kan zeggen dat xtc gevaarlijk is en het aan de andere kant faciliteert. De partijen willen liever een strenger beleid. D66 is op termijn wel voor legalisatie, maar vindt dat er eerst meer kennis en ervaring opgedaan moet worden wat betreft het legaliseren van drugs.

Aanpassen VN-verdrag

Om Buitenwegs oplossing van regulering mogelijk te maken, moeten VN-verdragen worden aangepast. GroenLinks vindt dat Nederland het intitiatief moet nemen voor een evaluatie van de VN-verdragen over verdovende middelen. Volgens Buitenweg hebben de verdragen geen vermindering van gebruik en ook geen vermindering van misdaad opgeleverd. Zij wil dat het kabinet bij een VN-bijeenkomst in maart het probleem internationaal aankaart en het voortouw neemt bij het wijzigen van strenge verdragen van de VN over verdovende middelen. Volgens haar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs gezegd dat de rangordes van schadelijkheid opnieuw bekeken zouden moeten worden. Buitenweg vindt dat de Nederlandse regering nu het moment moet pakken en openingen moet zoeken in “de vastgelopen discussie”.

Ontmoedigingsbeleid

Buitenweg wil niet alleen xtc legaliseren, zij wil dat er tegelijkertijd ook iets gedaan wordt aan de toenemende consumptie. Ze pleit voor een ontmoedigingsbeleid, waarbij via actieve voorlichting de risico’s van xtc worden benadrukt en er een verbod moet gelden op reclames voor xtc.