Mocht LuckyTV beelden van zingende Van der Staaij gebruiken?

In het eerste LuckyTV filmpje van het nieuwe jaar wordt SGP-leider Kees van der Staaij flink op de hak genomen. In het filmpje is hij met een koor van SGP’ers te zien die zogenaamd zingen over homoseksualiteit. De maker van de originele beelden, Cees van der Wal, is not amused. Hij zegt vooraf niet om toestemming te zijn gevraagd en heeft inmiddels een auteursrechtdeskundige in de arm genomen.

Door Kirsten Rolloos

Afgelopen week werd bekend dat Van der Staaij de omstreden Nashville-verklaring ondersteunt. In die verklaring staat onder andere dat homoseksualiteit wordt afgekeurd en dat homoseksuelen en transgenders van hun geaardheid kunnen genezen. Genoeg voer voor LuckyTV om de spot te drijven met de SGP-leider. In het bewuste filmpje is Van der Staaij samen met andere SGP-leden zingend te zien. De beelden zijn zo bewerkt dat het lijkt alsof Van der Staaij op de muziek van ‘Blijf bij mij, Heer’ zingt over een verboden homoseksuele liefde.

Hoewel het filmpje op het internet een grote hit is, kan Cees van der Wal er niet om lachen. De filmer van de originele beelden vindt het te ver gaan en bovendien is hem niet om toestemming gevraagd. Hij heeft daarom een deskundige op het gebied van auteursrecht in de arm genomen. Mocht LuckyTV zijn beelden zomaar gebruiken?

Volgens deskundigen heeft Van der Wal geen (goede) zaak. Hij heeft wel auteursrecht op zijn beelden – hij heeft namelijk iets creatiefs gemaakt – en daarvoor moet voor gebruik normaal gesproken toestemming worden gevraagd aan de maker, maar de wet maakt een duidelijke uitzondering voor parodieën (artikel 18b Auteurswet). Het filmpje van LuckyTV moet duidelijk worden opgevat als een parodie, ondanks dat Van der Wal er zelf niet om kon lachen. Hij kan dus waarschijnlijk niets doen tegen het gebruik van zijn beelden. Ook tekenaar en schrijver Dick Bruna kan daarover meepraten. Hij kon niet optreden tegen parodieën op Nijntje, zoals Nijn-eleven, waarin Nijntje in verband werd gebracht met terrorisme.

Overigens is het niet de eerste keer dat er beelden van Van der Wal zijn gebruikt in een filmpje voor een tv-programma. Eerder werden zijn beelden zonder zijn toestemming gebruikt in het beroemde ‘America First’ filmpje van Zondag Met Lubach. Nadat hij aan de bel trok, kreeg hij alsnog geld. Omroep BNNVara heeft op het voorval met LuckyTV nog niet kunnen reageren.