Miljoenenboete voor moederbedrijf Milka wegens schending concurrentieregels

Mondelēz, het moederbedrijf van onder andere chocolademerk Milka, heeft van de Europese Commissie een boete ter waarde van 337,5 miljoen euro opgelegd gekregen. Het bedrijf kreeg de boete wegens het schenden van de concurrentieregels door handel tussen lidstaten te belemmeren.

De commissie heeft vastgesteld dat Mondelēz weigerde te leveren aan een tussenhandelaar om te voorkomen dat chocoladeproducten voor een hogere prijs werden doorverkocht. Daarnaast maakte het bedrijf een eind aan de verkoop van bepaalde chocoladeproducten in Nederland om te voorkomen dat deze in België terecht zouden komen. Dit ook vanwege doorverkoop voor een hogere prijs. Mondelēz heeft door deze acties misbruik gemaakt van haar onderhandelingsmacht als grootste producent, met een boete tot gevolg.

Europese Commissie

De Europese Commissie houdt onder meer toezicht op een juiste toepassing van de EU-regels voor concurrentie. De commissie beschikt over ruime bevoegdheden en mag onder andere bedrijven onderzoeken, hoorzittingen houden en uitzonderingen toestaan. Zij mag geldboetes opleggen aan ondernemingen die deze regels schenden.

We schreven eerder over onder meer onderstaande zaken bij de Europese Commissie: