Miljoenenboete voor blikgroenten-kartel

De Europese Commissie heeft een boete van in totaal 31,6 miljoen euro uitgedeeld aan het Nederlandse bedrijf Coroos en het Franse bedrijf CECAB. Zij zouden jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt over de verkoop van ingeblikte groenten in Europa.

Door Bibi Santpoort

De bedrijven Coroos, CECAB en Bonduelle maakten vanaf het jaar 2000 voor meer dan dertien jaar verboden prijsafspraken over de verkoop van groenten conserven. Het ging onder andere om de levering van ingeblikte mais, sperziebonen, doperwten en wortels aan winkeliers en horecabedrijven.

Het Nederlandse bedrijf Coroos krijgt een boete van 13,6 miljoen euro voor de betrokkenheid bij het blikgroenten kartel, het Franse bedrijf CECAB krijgt een boete van achttien miljoen euro. Het Franse bedrijf Bonduelle deed ook mee aan het kartel, maar verklikte de prijsafspraken aan de Europese Commissie, hierdoor ontliep zij een boete van 250 miljoen euro. De boetes werden verlaagd omdat de bedrijven meewerkten aan het onderzoek en akkoord gingen met een schikking. Mogelijk deed er een vierde bedrijf mee aan het kartel, Conserve Italia. Hiernaar wordt nog onderzoek gedaan.

Het onderzoek naar het kartel begon in 2013, het is het tweede conservenkartel dat wordt beboet. In Juni 2014 kregen drie bedrijven ook een boete van de Europese Commissie, hieronder ook het bedrijf Bonduelle.

EU-Commissaris Margrethe Verstager schreef naar aanleiding van de zaak: “Deze kartels raken uiteindelijk de Europese consument en met deze beslissing sturen wij een duidelijk bericht naar bedrijven dat kartels niet worden geaccepteerd”. 

Kartelverbod

 Als bedrijven een kartel vormen maken zij door samen te werken met concurrenten, concurrentieverstorende afspraken die een inbreuk maken op de vrije markt. Deze afspraken worden in het geheim gemaakt. Het gaat dan om prijsafspraken, afspraken over productiebeperking of bijvoorbeeld over het verdelen van markten of consumenten.  Kartelvorming is in strijd met de EU-regels voor concurrentie op de Europese markt omdat het de prijzen kunstmatig hoog houdt. Vaak is het moeilijk om een kartel te bewijzen, gezien de afspraken vaak in het strikte geheim gemaakt worden. Het kartelverbod is gecodificeerd in art. 101 EU-Werkingsverdrag.