Eind augustus van dit jaar werd duidelijk dat online platforms als Facebook en Instagram aanpassingen moeten doorvoeren. Door middel van de Digitale Diensten Wet wil Europa meer controle krijgen op grote techbedrijven en wat hun gebruikers online krijgen te zien. De bepalingen van de wet zijn onder andere gericht op de gepersonaliseerde advertenties. Begin november besloot de European Data Protection Board dat Facebook en Instagram geheel moeten stoppen met persoonlijke reclame.
De gepersonaliseerde advertenties worden aangestuurd door algoritmes. Gebruikers van onder meer Instagram, Facebook of TikTok hebben sinds kort de mogelijkheid om de gepersonaliseerde tijdlijn uit te zetten.
Toch worden de gepersonaliseerde advertenties door grote techbedrijven nóg verder aan banden gelegd. Zo is begin november van dit jaar naar buiten gebracht dat Facebook en Instagram binnen twee weken geheel moeten stoppen met persoonlijke reclame. De online platforms mogen in Nederland en andere Europese landen geen advertenties meer laten zien die gebaseerd zijn op het internetgedrag van hun gebruikers.
Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, is gevestigd in Ierland. De European Data Protection Board (EDPB) heeft de toezichthouder in dat land opdracht gegeven om binnen twee weken maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de sociale media het verbod in acht nemen.
Informatie verzamelen
Zo heeft de EDPB besloten dat gepersonaliseerde advertenties in strijd zijn met de Europese privacyregels. De EDPB constateerde dat Meta onrechtmatig persoonsgegevens van Facebook- en Instagram gebruikers verwerkt. Zo wordt er door Meta informatie verzameld zoals de woonplaats, leeftijd en opleiding van gebruikers. Aan de hand daarvan wordt een profiel opgesteld dat interessant is voor adverteerders. Dit levert Meta geld op.