Merkinbreuk La Tulipe storm in glas wijn

Ilja Gort is zo langzamerhand niet alleen meer bekend van zijn succesvolle wijnen, maar ook vanwege de ruzies om zijn wijnmerk La Tulipe. Onder andere Hema en Omroep Max kregen het al aan de stok met Gort. Vorige maand spande hij een kort geding aan tegen de distilleerderij van Dutch Tulip Vodka. Consumenten zouden de wodka kunnen verwarren met zijn La Tulipe-wijnen. De rechter is het hier niet mee eens. 

Door Kirsten Rolloos

Waar Gort vorig jaar van merkinbreuk werd beschuldigd vanwege zijn zomerse ‘ZoMerlot’, sleept hij deze keer zelf een Katwijkse distilleerder voor de rechter. Aanleiding voor het kort geding is het gevaar dat de consument de Dutch Tulip Vodka kan verwarren met de wijn van Gort. Gort is van mening dat de distilleerderij van de tulpenbollenwodka meelift op de reputatie van zijn bedrijf Chateau la Garde. Mensen zouden bij een fles wodka met daarop Tulip en een tulp afgebeeld kunnen denken dat deze van Gort afkomstig is, aldus de wijnboer zelf.

De rechter gaat echter niet mee in het betoog van Gort. Het woord ‘Tulip’ mag van de rechter gebruikt worden om de wodka te beschrijven, omdat deze gemaakt is van tulpenbollen. Door tulpenbollen te gebruiken als ingrediënt onderscheidt de wodka zich van andere soorten, die normaal gesproken uit aardappelen of graan worden geproduceerd. Het woord Tulip wordt dus gebruikt om de wodka te beschrijven en niet om de indruk te wekken dat er een commerciële band bestaat tussen de wodka en Chateau La Garde of Gort. Daarnaast oordeelt de rechter dat het Clusius vrij staat om een afbeelding van een tulp op de verpakking te gebruiken om het belangrijkste kenmerk van de wodka te benadrukken. Gort heeft niet het alleenrecht op het woord tulp of tulip.

Gort heeft al aangegeven dat bij een verlies van de rechtszaak het wijnglas voor hem half leeg is. De kans is dus groot dat hij in hoger beroep zal gaan tegen dit vonnis. Toch lijkt Gort na deze rechtszaak nog niet uit-geruzied. Parfummerk Tulpp Dutch Perfume heeft inmiddels ook een boze brief op de mat gehad.