Mentholsigaretten vanaf 20 mei verboden

Vanaf woensdag 20 mei zijn mentholsigaretten verboden. Het is de volgende stap in het Nationaal Preventieakkoord om in 2040 een rookvrije generatie te hebben.

Het verbod volgt uit een besluit van de Europese Unie, dat zich heeft verplicht om het gebruik van tabak te ontmoedigen en verslavingen tegen te gaan. Het Europees Hof oordeelde in 2016 al dat het verbieden van mentholsigaretten mocht vanwege de bevordering van de volksgezondheid.

Nationaal Preventieakkoord

Op de website van de Rijksoverheid is te zien welke stappen er de komende jaren verder nog worden gezet om een rookvrije generatie te creëren. Zo verhoogde de Nederlandse overheid afgelopen april al de accijns op tabak en zullen vanaf 1 juli van dit jaar sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten uit het zicht worden gehaald in supermarkten. Daarnaast krijgen sigarettenpakjes vanaf die datum allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur. De afschrikwekkende foto’s blijven op de pakjes staan. Vanaf augustus 2020 geldt er een rookverbod op schoolterreinen en ook alle kinderboerderijen en alle kinderopvanglocaties moeten dit jaar nog rookvrij worden.

Meer over de (overige) nog te nemen stappen vind je hier.