Een achttienjarig Oostenrijks meisje klaagde onlangs haar ouders aan omdat die zonder haar toestemming babyfoto’s op hun Facebook-account hadden gepost en deze vervolgens niet wilden verwijderen.
Het voorval begon in 2009, toen de ouders een Facebook-account aanmaakten en ondanks dat het meisje uit Karinthië – dat overigens liever anoniem wil blijven – al elf jaar was, regelmatig babyfoto’s begonnen te plaatsen. “Of ik nu op een potje zat te plassen of naakt in bed lag, alles werd zonder schroom online geplaatst,” vertelt ze aan het Oostenrijkse magazine ‘Die Ganze Woche‘. “Ze kenden geen grenzen.” Pas toen ze veertien jaar was en zelf een Facebookaccount kreeg, kwam ze erachter hoeveel foto’s haar ouders inmiddels van haar hadden gedeeld met hun ruim zevenhonderd Facebookvrienden: zo’n tweehonderd stuks. Ondanks herhaaldelijke verzoeken om de foto’s te verwijderen, deden haar ouders dit niet.
Wat is het probleem?
Haar vader ziet het probleem van het delen van de foto’s niet. “Het is mijn goed recht om de foto’s te publiceren. Het is trouwens ons kind en heel wat vrienden hebben de voorbije jaren enthousiast gereageerd op dat familie-album.” Voor het meisje zat er niets anders op dan te wachten tot ze meerderjarig was en toen haar ouders aan te klagen.
De foto’s – die eerst ook openbaar werden geplaatst – zijn inmiddels afgeschermd en ‘enkel’ nog zichtbaar voor Facebookvrienden. In november van dit jaar zal blijken hoe de rechter oordeelt over de situatie: de ouders riskeren een geldboete van 3.000 tot 10.000 euro. Het meisje woont inmiddels niet meer thuis, maar samen met twee vriendinnen.
Buurlanden: Frankrijk valt op
Een klein uitstapje naar buurlanden leert overigens dat bijvoorbeeld Frankrijk zeer strenge wetten ter bescherming van de privacy kent. Het ongevraagd plaatsen van kinderfoto’s op Facebook kan hier worden bestraft met een boete tot 45.000 euro en een jaar gevangenisstraf. Verder blijkt uit een onderzoek van Nominet dat ouders in Engeland jaarlijks gemiddeld zo rond de tweehonderd foto’s van hun kinderen. Een kleine rekensom laat zien dat er dus rond hun vijfde levensjaar al zo’n duizend foto’s (!) van hen op het internet circuleren.
Meer over privacy en portretrecht lees je in dit artikel van Lexx.