Megaboete voor Facebook

De privacywaakhond van de EU heeft het moederbedrijf van Facebook een boete van 1,2 miljard euro opgelegd wegens schending van de Europese privacyregels. Daarnaast moet het doorsluizen van gebruikersgegevens binnen vijf maanden worden gestopt. Het is de hoogste boete die ooit is opgelegd wegens het doorsturen van gebruikersgegevens.

De boete werd opgelegd door European Data Protection Board (EDPB), de privacywaakhond van de Europese Unie. Het moederbedrijf van Facebook, Meta, zou gebruikersgegevens van Europese Facebookgebruikers doorsturen naar de Verenigde Staten, het thuisland van het techbedrijf. “Het gaat om systematische, herhaaldelijke en voortdurende overdracht van gegevens”, aldus EDPB-voorzitter Andrea Jelinek. “Met Facebook heeft miljoenen gebruikers in Europa, dus de hoeveelheid persoonlijke gegevens die zijn overgezet is enorm.” Met deze boete wil de EDPB een krachtig signaal afgeven dat ernstige overtredingen verregaande gevolgen zullen hebben.

Reacties op de boete

Meta-topman Nick Clegg noemt de boete onrechtvaardig en zegt in een reactie ertegen in beroep te zullen gaan. Volgens hem is de dataoverdracht tussen Europa en de VS essentieel voor Meta om te kunnen functioneren en handelen duizenden andere bedrijven in Europa exact hetzelfde. Daarbij laat het bedrijf weten dat er een fundamenteel verschil is tussen de Amerikaanse en Europese privacywetgeving, een probleem dat zij niet kunnen oplossen.

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting zijn juist blij met de hoge boete. Onlangs wonnen zij nog een rechtszaak tegen Facebook, waarbij de rechter stelde dat het techbedrijf de privacy van Nederlandse gebruikers schendt. “Er moet een einde komen aan dit soort privacyschendingen en Facebook moet je daarvoor compenseren”, aldus Sandra Molenaar, algemeen directeur van de Consumentenbond.

Privacyboetes in Europa

Dit is niet de eerste privacyboete die Meta opgelegd krijgt. Vorig jaar kreeg het dochterbedrijf Instagram ook al een sanctie naar aanleiding van het onzorgvuldig omgaan met data van kinderen. Maar de hoogste Europese privacyboete was tot nu toe de 746 miljoen euro die Amazon kreeg opgelegd vanwege het gebruiken van de persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden. Na de recordboete van 1,2 miljard euro spant Meta de kroon én heeft het bedrijf 5 van de 6 hoogste Europese privacyboetes op zijn naam staan.