Rechtspraak: meer uitspraken moeten online worden gepubliceerd

Momenteel is minder dan vijf procent van de rechterlijke uitspraken online beschikbaar. Dit moet naar ongeveer driekwart van de uitspraken, zo stelt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak.

Door Bo Geurts

Niet alle uitspraken zijn van belang om te publiceren en sommige uitspraken kunnen niet worden gepubliceerd vanwege privacyredenen. Desondanks is het van belang dat er meer uitspraken online beschikbaar komen. Dit vergroot de transparantie van de overheid en geeft burgers betere toegang tot informatie, zo stelt Naves. Als voorbeeld kan worden genoemd dat de IND alle uitspraken met betrekking tot het vreemdelingenrecht in zijn systemen heeft staan. Een advocaat die een cliënt bijstaat, heeft deze informatie niet en kan enkel de gepubliceerde uitspraken raadplegen.

Daarbij komt wel dat uitspraken geanonimiseerd moeten worden. Willen er zoveel uitspraken online komen, dan is dit dus een hele operatie. Daarom wordt bekeken of er anonimiseringssoftware kan komen die deze werklast kan verlichten. Ook is van belang dat rechters de uitspraken meer standaardmatig opschrijven en weinig details noemen. Op die manier is het makkelijker om deze uitspraken te anonimiseren.

Door het publiceren van de uitspraken zal misschien meer de menselijke maat in de rechtspraak ter sprake komen. Volgens Naves is het een goed idee dat rechters, het parlement en de regering ten minste één keer per jaar met elkaar gaan overleggen en elkaar feedback geven als dat nodig is.