De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten geen visa meer zullen verstrekken aan de medewerkers van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Strafhof doet onderzoek naar Amerikaanse oorlogshandelingen.
Door Rose-Marie Mühren
Met dit besluit trekken de Amerikanen zich verder terug uit internationale betrekkingen. In 2002 heeft de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush de door Bill Clinton ondertekende aanmelding als lid van het Strafhof ingetrokken. Barack Obama zocht later weer toenadering, maar volgens de huidige regering is het Internationaal Strafhof ‘een bedreiging van de Amerikaanse nationale soevereiniteit.’ De maatregel is inmiddels van kracht, waardoor de medewerkers van het Strafhof niet meer welkom zijn in de Verenigde Staten.
Afghanistan
De aanleiding voor de maatregel is een onderzoek dat het Strafhof wil instellen naar vermoedelijke oorlogsmisdaden tijdens het Afghaanse conflict door Amerikaanse militairen. De beschikbare informatie zou namelijk aanleiding geven te geloven dat leden van het Amerikaanse leger en de Amerikaanse inlichtingendienst zich schuldig hebben gemaakt aan onder andere marteling, wrede behandeling, vernedering en verkrachting in Afghanistan en andere locaties, in het bijzonder in de periode 2003-2004.
Motivering besluit
Pompeo heeft het besluit tot de visumrestricties nader gemotiveerd. Het onderzoek zal volgens Pompeo tot “onwettige vervolging en berechting van Amerikaans militair personeel” kunnen leiden. Hij meent dat als Amerikaanse militairen over de schreef gaan, ze worden gestraft in Amerika. Amerika steunt internationale juridische mechanismen die in het belang van het land werken, maar het Internationaal Strafhof valt het Amerikaanse rechtssysteem aan, aldus Pompeo.
Het Internationaal Strafhof heeft in een reactie aangegeven dat het zich niet laat afschrikken en zijn onafhankelijke werk zal blijven doen. Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft gereageerd op de maatregel. De organisatie heeft laten weten het een ‘schurkachtige poging’ te vinden om onderzoekers te straffen. De maatregel zou volgens de organisatie een duidelijk boodschap zenden naar degenen die martelen en moorden. Hun misdaden blijven namelijk mogelijk ongestraft.
De VS weigerde onlangs ook de Nederlandse strafrechtadvocaat Serge Weening toegang. Hier lees je meer over deze weigering.