Medewerker Action ontslagen na diefstal tasje van 3 cent

Een vulploegleider van een filiaal van winkelketen Action is op de eerste werkdag na zijn vakantie op staande voet ontslagen, omdat hij eerder zonder af te rekenen een plastic tasje van drie cent had meegenomen. Naar eigen zeggen voert Action een zerotolerancebeleid op dit gebied. Vakbond FNV spreekt van een ‘bizarre zaak’. 

Door Kirsten Rolloos

De vulploegleider geeft aan dat hij het tasje inderdaad heeft meegenomen. Vanwege de slechte weersvoorspellingen voor het carnavalsweekend had de vulploegleider twintig poncho’s bij zijn werkgever gekocht. Na sluitingstijd heeft hij de poncho’s in het bewuste plastic tasje gestopt. Omdat de kassa’s toen al dicht waren, gaf hij aan het tasje later te betalen. De volgende dag vergat hij dit echter. Als de vulploegleider enkele weken later van zijn krokusvakantie terugkeert, krijgt hij ontslag op staande voet.

Volgens Action is het ontslag een principekwestie. De Action verwacht eerlijkheid van haar personeel, en dat betekent onder meer: je rekent af wat je meeneemt. Bovendien stelt Action dat zij de medewerker drie keer de mogelijkheid zou hebben gegeven om het tasje alsnog te betalen, maar dat hij dat zou hebben geweigerd. De medewerker zegt dat dat niet is gebeurd. Hij denkt dat Action simpelweg van hem af wilde, omdat zijn contract al twee keer was verlengd en ze hem hierna in vaste dienst hadden moeten nemen.

De vulploegleider heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en gaat zijn ontslag aanvechten. Het is echter nog maar de vraag of dit zinvol is. Uit de jurisprudentie kan namelijk worden opgemaakt dat in veel gevallen een ontslag op staande voet ook mogelijk is wanneer de werknemer een zaak van geringe waarde steelt. Zo mocht eerder een supermarktmedewerkster worden ontslagen nadat zij een pak Optimel had meegenomen dat over de datum was, en ook het ontslag van een horecamedewerkster die een muntje van 50 cent eerst in haar broekzak stopte, en daarna alsnog in de kassa, bleek terecht. Rechters gaan meestal uit van een strenge benadering: diefstal is diefstal. Ook het stelen van een plastic tasje van drie cent valt daaronder en kan een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen werkgever en werknemer opleveren. Daarbij geldt overigens wel dat de persoonlijke omstandigheden van de werknemer verzachtend kunnen werken.