McCain in de puree om draaifriet

Waar we een tijd terug schreven over auteursrecht op Toblerone en Heksenkaas, gaat de strijd om rechten op etenswaren door. Dit keer gaat het om een geschil tussen Simplot en McCain, twee van de grootste bedrijven voor bevroren aardappelen in Amerika. Simplot stelt dat McCain hun ‘Sidewinder’, een gekruld frietje, heeft gekopieerd.

Door Liza Ovsyanko

Simplot bracht het frietje met een twist in 2013 op de markt en dit was een enorm succes. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in hardware en de productielijn opnieuw geconfigureerd om een goed product te introduceren. Simplot heeft haar succes, naar eigen zeggen, te danken aan haar innovatie en ervaring. Verder geeft Simplot aan enorm te investeren in intellectuele eigendom.

McCain bracht hun eigen ‘Sidewinder’, genaamd ‘Rustic Twist’ in juni 2016 op de markt in Amerika en in oktober 2016 werd deze in verschillende Europese landen ge├»ntroduceerd. Volgens Simplot zijn beide frieten bedrieglijk soortgelijk, wat voor verwarring kan zorgen over wat de originele draaifriet is.

Simplot is houdster van een model voor een gedraaide aardappelvorm. In oktober 2016 heeft Simplot een procedure aanhangig gemaakt tegen McCain wegens inbreuk op haar Amerikaanse design patent. Nu gaat het om een procedure waar Simplot modelrechten claimt op draaifriet, en met succes. De rechter is namelijk van mening dat de ‘Rustic Twist’ geen andere indruk wekt dan de ‘Sidewinder’. Er zitten weliswaar kleine verschillen tussen beiden frieten, maar de ‘Rustic Twist’ zit qua vorm heel dicht bij het model.

McCain heeft nog het verweer gevoerd dat de gehele zak moet worden vergeleken met het model, de zak zit namelijk gevuld met drie soorten draaifrieten die ieder een andere richting op draaien. Ongeveer 30% van de frieten draaien met de klok mee, 40% draait tegen de klok in en de overige 30% heeft geen draai. De rechter blijft erbij dat de ‘Rustic Twist’ geen andere inbreuk wekt. Het feit dat een deel van de frieten gespiegeld is, doet hier niet aan af.

En hoewel Simplot nog een (aard)appeltje te schillen had met McCain, is de voorlopige uitkomst van het voedselgevecht gunstig voor Simplot.