Max Moszkowicz overleden (95)

Hij wordt gezien als een van eerste moderne strafpleiters van Nederland en stond bekende criminelen zoals Cor van Hout (ontvoerder Freddy Heineken) en Johan V. (‘de Hakkelaar’) bij. Donderdag overleed Max Moszkowicz op 95-jarige leeftijd.

Alom bekend is dat de in 1926 geboren strafpleiter als enige van zijn familie concentratiekamp Auschwitz overleefde. Terug in Nederland werd hij als zeventienjarige opgevangen door een pleeggezin en zette hij in navolging van zijn vader een confectiehandel op. Dat bleek niet voor genoeg uitdaging te zorgen, dus startte hij – na eerst kort een studie medicijnen te hebben geprobeerd – in 1954 met een studie rechten in Nijmegen. Vier jaar later was hij strafpleiter en startte hij het bekende kantoor aan de Wilhelminasingel in Maastricht. In die tijd had het strafrecht nog weinig aanzien, het bijstaan van criminelen deed je er als advocaat maar een beetje bij, zo is het idee. Moszkowicz zag dat anders en stond iedereen bij die bij hem aanklopte. Behalve oorlogsmisdadigers.

Naast een graag geziene gast in talkshows én in de rechtszaal schreef Moszkowicz diverse columnsbundels onder het pseudoniem ‘Mr. Raab’. In 2018 verscheen over hem de biografie De Bokser, geschreven door Marcel Haenen.

Advocatenfamilie

Moszkowicz had vier zonen: David, Bram, Robert en Max jr. Ook zij voltooiden een rechtenstudie, maar door de jaren heen werden strafrechtspecialisten Robert, David en Bram van het tableau geschrapt. Daarbij moest ook het pand aan de Wilhelminasingel uiteindelijk worden opgegeven. Max jr. is nog steeds civiel advocaat in Amsterdam en Maastricht en ook een kleinzoon van Max sr. is jaren geleden in de voetsporen van zijn grootvader getreden; Yehudi Moszkowicz (zoon van Robert Moszkowicz) houdt al jaren kantoor in Utrecht en is – hoe kan het ook anders – gespecialiseerd in het strafrecht.