Normaal gesproken loopt een inbeslagname van wietplanten geruisloos af; de planten worden vernietigd en de eigenaar niet vervolgd. René Barendse uit Naaldwijk besloot echter zichzelf voor de rechter te dagen. Hij wil namelijk opheldering: mag hij voor de pijn in zijn benen en rug wietplanten telen?
Door Rose-Marie Mühren
Barendse heeft sinds 2002 een zeurende pijn in zijn rug en benen. Waar het vandaan komt weet hij niet, maar zijn werk heeft hij neer moeten leggen. Ook artsen hebben geen idee wat hij mankeert. Wanneer Barendse in 2013 cannabis ontdekt, is de pijn weer draaglijk. Door een paar druppels wietolie, geëxtraheerd uit vijf planten uit zijn tuin, kan hij weer aan iets anders denken dan de pijn.
Zowel dader als slachtoffer
Wietteelt is verboden. Ten onrechte wordt aangenomen dat het hebben van vijf wietplanten is toegestaan. Voor de politie heeft de opsporing van wietteelt echter geen prioriteit. Een klacht van een buurman wegens een wietgeur kan wel al aanleiding zijn voor een politiebezoek. Bij zo’n bezoek wordt de eigenaar gevraagd afstand te doen van de planten. Barendse deed dit niet en er werd een proces-verbaal opgesteld, die door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgens werd geseponeerd. Hennepteelt wordt voor justitie namelijk pas interessant wanneer het in de honderden planten loopt. Barendse is van mening dat je je als medicinale thuisteler niet kan verdedigen, omdat de mogelijkheid tot vervolging is afgenomen.
Met een artikel 12-procedure kan het OM gedwongen worden alsnog te vervolgen. Barendse heeft gevraagd om als slachtoffer de dader te laten vervolgen. Hij voelt zich namelijk ook slachtoffer.
Te duur
Er is één bedrijf die medicinale wietteelt in Nederland: Bedrocan. Doordat zorgverzekeraars vorig jaar zijn gestopt met het vergoeden van medicinale wiet is het voor veel patiënten te duur geworden. 3 tot 5 gram per dag kost al snel zo’n tien- tot vijftienduizend euro per jaar. De coffeeshop is vaak ook geen optie, omdat niet altijd duidelijk is of er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Op deze manier wordt thuiskweek een interessant, maar illegaal alternatief.
Uitzonderingen
Hoewel de wet het thuis telen van wiet verbiedt, worden er soms uitzonderingen gemaakt wanneer het gaat om medicinale teelt. Vorig jaar oordeelde de rechter nog dat Rudolf Hillebrand thuis wiet mag kweken om zijn aidsmedicatie binnen te houden. In Tilburg sprak de gemeente met de politie en het OM af om medicinale thuiskwekers niet te vervolgen, wanneer er een doktersverklaring ligt en de teelt in een brandveilige woning plaatsvindt.
De rechter zal binnenkort uitspraak doen in de zaak van Barendse. Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht in Nijmegen, acht de kans dat Barendse wietplanten mag telen gering. Rechters zijn heel terughoudend om op dit vlak een precedent te scheppen, aldus Sackers.