Luchtvaartmaatschappijen aangeklaagd wegens uitgeven vliegvouchers

Zo’n 55 luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM en Transavia, worden door claimbureau Aviclaim voor de rechter gesleept. Reizigers wiens vlucht is geannuleerd door de coronacrisis willen hun geld terugkrijgen, maar een deel van hen wordt momenteel enkel gecompenseerd met vliegvouchers.

Door Sophie Karatzas

Ruim een kwart van het totaal aantal claims betreffen klachten over KLM. De vliegmaatschappij heeft besloten dat reizigers, wiens vlucht aanvankelijk vóór 15 mei jl. zou plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis werd geannuleerd, enkel gecompenseerd kunnen worden met vliegvouchers. Een terugbetaling is voor deze vluchten niet aan de orde. Geannuleerde vluchten die op of na 15 mei jl. zouden opstijgen, komen echter wél in aanmerking voor een terugbetaling. Dit onderscheid schiet bij velen in het verkeerde keelgat, zeker nu KLM met een gemiddeld boekingsbedrag van 1.200 euro relatief prijzige vliegtickets aanbiedt.

Remco Kuilman, de oprichter van Aviclaim, kan zich niet verenigen met de handelswijze van KLM. “De Europese wet is duidelijk: in alle gevallen heb je recht op geld terug”, vertelt Kuilman. D66-Kamerlid Jan Paternotte is ook ontevreden met de huidige voucherpraktijk en vindt dat consumenten niet gedwongen mogen worden om een leenbank voor de luchtvaartsector te zijn. “Het is dan ook onbegrijpelijk dat mensen die hun eigen geld terug willen nog steeds van het kastje naar de muur worden gestuurd door KLM en andere luchtvaartmaatschappijen”, aldus Paternotte.

Naar aanleiding van de grote hoeveelheid klachten over de afgifte van vouchers, liet eurocommissaris Vestager tijdens een persconferentie in mei reeds weten dat reizigers op basis van Europese wetgeving het recht hebben om terugbetaling te eisen nadat hun vlucht wordt geannuleerd. Vestager omschrijft dit als een fundamenteel principe en de coronacrisis maakt dat volgens haar niet anders: “dit is jouw recht als consument, punt aan de lijn”, aldus Vestager

Reactie KLM

Een uitgebreide reactie van KLM blijft vooralsnog uit, maar een woordvoerder van de vliegmaatschappij heeft nogmaals benadrukt dat geannuleerde vluchten voor 15 mei jl. alleen gecompenseerd kunnen worden door middel van een voucher en dat dit geheel conform het toenmalige Nederlandse gedoogbeleid is. “Het staat Aviclaim verder vrij om een dagvaarding in te dienen, wij kijken ernaar als die binnenkomt”, vertelt de woordvoerder. 

Het gedoogbeleid waar de woordvoerder naar verwijst, betreft het beleid van minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Zij liet in maart weten dat ze de uitgifte van vliegvouchers zou gedogen, om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen het hoofd niet langer boven water kunnen houden. De Europese Commissie heeft echter forse kritiek geleverd op dit beleid en bekendgemaakt dat ze gaat optreden tegen lidstaten die consumenten de mogelijkheid ontnemen om terugbetaling te eisen nadat hun reis wordt geannuleerd. Van Nieuwenhuizen heeft dientengevolge een einde moeten maken aan het gedoogbeleid.