Louboutin wint: Van Haren mag geen pump met rode zool verkopen

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat Van Haren geen pumps meer mag verkopen met rode zolen. Hiermee bevestigt de rechtbank een eerder oordeel van het Europees Hof van Justitie dat Van Haren inbreuk maakt op het merkrecht van Louboutin.

Door Rose-Marie Mühren

Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorig jaar dat de rode zool van modeontwerper Christian Louboutin een beschermd merk is. Van Haren voerde destijds het verweer dat de merkbescherming van de zool niet geldig was, omdat de zool een essentieel onderdeel van een schoen is. Volgens het Hof gaat het echter om ‘een kleur op een specifieke plaats’, en dit kan als merk worden beschermd.

In 2013 sleepte Louboutin Van Haren al voor de rechter, omdat de Nederlandse winkelketen damesschoenen met rode zolen verkocht. Louboutin heeft de rode zolen namelijk in de Benelux als handelsmerk geregistreerd.

De rechtbank Den Haag heeft overwogen dat de zool van de pumps van Van Haren er hetzelfde uitzien als die van Louboutin, doordat de contouren van de zool worden gevolgd. Volgens de rechtbank weegt ook mee dat een aanzienlijk percentage consumenten bekend is met het merk Louboutin. Het publiek zal bij het zien van de damesschoen van Van Haren kunnen denken dat het gaat om een damesschoen van Louboutin, aldus de rechtbank Den Haag.

Als reactie op de uitspraak heeft Van Haren laten weten dat zij zich gaan beraden over of zij in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak.