Louboutin kan merkenrecht onder zijn (rode) zolen schrijven

Afgelopen zomer schreven we over de pumps met de rode zolen van Christian Louboutin. Het gaat hier om een geschil tussen Louboutin en Van Haren. De Franse ontwerper vindt dat Van Haren een inbreuk maakt op zijn alleenrecht door dezelfde soort schoenen op de markt te brengen. Louboutin is naar het Europese Hof gestapt en de advocaat-generaal heeft een advies uitgebracht. Volgens hem mag iedereen die dat wil, damesschoenen met rode zolen maken.

Door Liza Ovsyanko

Om even op te frissen: Christian Louboutin spande in 2012 een zaak aan tegen Van Haren, omdat de winkelketen schoenen met een rode zool verkocht voor een paar tientjes. De schoen maakte inbreuk op het merkenrecht van Louboutin. Het ging namelijk om de rode kleur van de zool (Pantone 18 1663 TP) die geregistreerd was in België, Nederland en Luxemburg.

Louboutin won de zaak in eerste aanleg, maar Van Haren stapte naar het Europese Hof. Advocaat-generaal Maciej Szpunar heeft in zijn eerste advies geconcludeerd dat er geen merkbescherming kan worden verleend aan een kleur als daardoor concurrenten worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter op de markt te brengen.

Het lijkt erop dat de zaak goed uit gaat pakken voor Van Haren. De advocaat-generaal heeft namelijk in zijn tweede conclusie van het Europese Hof van Justitie heeft aangegeven dat een rode zool als kenmerk te algemeen is om onder het merkenrecht te vallen. Daarbij maakt de reputatie van het merk of merkhouder volgens Szpunar niet uit. Het advies moet nu bevestigd worden door het Hof en daarna moet de Nederlandse rechter zich over de zaak uitspreken.

Lees ook:
– Rubiks kubus (deels) auteursrechtelijk beschermd
Grumpy Cat lacht het laatst: 710.000 dollar schadevergoeding
 Adidas haalt een streep door inbreuken op rechten
Radiohead vs. Lana del Rey: plagiaat in de popmuziek
– McCain in de puree om draaifriet
– Toblero-nee tegen Twin Peaks
– Inbreuk intellectueel eigendomsrecht Snapchat door Instagram?
Zomerlot en Sum-merlot: woordgrap wijn aanleiding voor conflict
Rb Auteursrecht Sinterklaas