Live muziek in een café: past dit binnen het bestemmingsplan?

Bij eetcafé en poppodium Stathe in Utrecht kun je onder het genot van een drankje genieten van live muziek. Omwonenden hadden echter last van het geluid en zijn naar de rechter gestapt. Stathe zou volgens hen niet voldoen aan het bestemmingsplan.

Door Liza Ovsyanko

Uiteindelijk heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak in hoger beroep besloten dat het concept van Stathe past binnen het bestemmingsplan en kwam als volgt tot dat oordeel.

Stathe bestaat uit twee gedeeltes: een bar aan de voorkant die gebruikt wordt als café en een muziekzaal aan de achterzijde met tevens een bar. Op zaterdagen is er live muziek met aansluitend een dj-optreden, om de woensdag is er een live optreden en op vrijdagen is er ook een dj-optreden. Het college van burgemeesters en wethouders wees het handhavingsverzoek van stichting Wijk C Komitee, die opkomt voor de belangen van de wijk in kwestie, af. De stichting stapt naar de rechter.

Het geschil in eerste aanleg ging om het hoofddoel van de Stathe. Bij een café is dit het verstrekken van alcoholhoudende drank voor consumptie ter plaatse en bij een discotheek het ter gehore brengen van muziek. In het bestemmingsplan staat de bestemming van café, maar de vraag is of een café met live muziek nog wel een café is in de zin van het bestemmingsplan. De rechter oordeelde van wel, zolang er maar geen entree gevraagd zou worden. Om de week op woensdag werd dit wel gedaan en moest er worden gehandhaafd.

De Afdeling oordeelde echter anders: het ter gehore brengen van live muziek is niet het hoofddoel van Stathe. Ook al wordt er meerdere keren per week een live optreden georganiseerd, het accent ligt op het verstrekken van drank ter consumptie. De optredens zijn vooral bedoeld om sfeer te creëren en maakt het niet uit dat er voor sommige optreden entree gevraagd wordt. Daarbij neemt de Afdeling mee dat het eetcafé en poppodium duidelijk te onderscheiden is van andere discotheken in de stad.

De volledige uitspraak is hier te lezen.

Lees ook: 

New York Pizza fastfood of restaurant in bestemmingsplan Amsterdam