Levenslang voor El Chapo

Joaquín Guzmán, ofwel ‘El Chapo’, is woensdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De beruchte drugsbaron kreeg daarbovenop nog dertig jaar cel voor vuurwapengebruik. 

De 62-jarige Mexicaan werd afgelopen februari al schuldig bevonden aan tientallen moorden, leidinggeven aan een criminele organisatie en drugshandel. Hij leidde decennialang het Mexicaanse Sinaloa-kartel, waarbij hij voor zo’n 10,7 miljard euro aan drugs zou hebben verkocht.

De drugsbaron, wiens bijnaam ‘de korte’ betekent, creëerde roem door tunnels te graven bij de grens met de Verenigde Staten. Ondanks de misdaden heeft hij een soort Robin Hood-status; hij ontsnapte in 2001 en 2015 uit de gevangenis en zou de ‘corrupte overheid’ vaak te slim af zijn.

In januari 2016 werd Guzmán na een schietpartij in zijn thuisstaat Sinaloa (in het noordwesten van Mexico) opgepakt. Een jaar later, in januari 2017, werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Momenteel zit hij in een isoleercel van het Metropolitan Correctional Center in New York.

Het leven van de Mexicaan is verfilmd en staat op Netflix. In de dramaserie’El Chapo’ wordt in drie seizoenen het waargebeurde verhaal over zijn opkomst, arrestatie en ontsnapping verteld.