Leidenaar veroordeeld voor verkrachtingen en aanranding

De Leidenaar die vorig jaar rond deze tijd meerdere vrouwen heeft verkracht en aangerand, is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. Dat oordeelde de Rechtbank Den Haag afgelopen 20 november.

Door Noortje Figee

In het najaar van 2019 heeft Jasin A., 22 jaar, twee vrouwen verkracht en een vrouw aangerand. Volgens de rechtbank ging A. uiterst berekenend te werk. Alle slachtoffers waren namelijk studentes die diep in de nacht alleen op straat liepen en zichtbaar onder invloed van alcohol waren, wat hen nog kwetsbaarder maakte, zo zegt de rechtbank over de misdrijven. 

De rechtbank gaat in haar uitspraak mee met de eis van het Openbaar Ministerie. Naast de gevangenisstraf heeft de rechtbank een contactverbod opgelegd met de slachtoffers en een gebiedsverbod voor de binnenstad van Leiden. Ook moet A. zich verplicht laten behandelen. Bovendien moet hij een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Bij A. is geen persoonlijkheidsstoornis vastgesteld, waardoor de feiten hem niet verminderd worden toegerekend.

Onrust

De verkrachtingen en aanranding zorgden voor veel onrust onder studenten. Studentenverenigingen riepen hun leden op niet alleen over straat te gaan en om extra maatregelen te nemen, zoals het delen van hun live locatie via Whatsapp.