Leeftijdsgrens voor energiedrank

Vanaf 1 oktober mogen kinderen onder de veertien jaar geen energiedrank meer kopen bij ALDI. Daarmee is deze supermarktketen de eerste Nederlandse supermarkt die een leeftijdsgrens voor energiedrank instelt.

Door Deborah van Spelde

Lidl
Nadat ALDI bekend maakte geen energiedrank meer te verkopen aan kinderen onder de 14 jaar, kwam Lidl met het nieuws dat zij ALDI hierin volgt. Bij Lidl geldt de maatregel per 1 september. Beide supermarkten hebben het besluit genomen om gezondheidsredenen. Controle vindt, net zoals voor alcohol, plaats aan de kassa.

Albert Heijn
Albert Heijn heeft nog geen concrete plannen voor een leeftijdsgrens of een geheel verbod. In 2016 besloot Albert Heijn al om energiedrankjes van meer dan 250 milliliter uit her assortiment te halen. Wel is Albert Heijn in gesprek om te bekijken of ook de dranken onder de 250 milliliter uit het assortiment gaan of dat er een leeftijdsgrens op komt.

Buitenland
Nederland is niet het eerste land waar discussie wordt gevoerd over energiedrankjes. In Engeland zijn begin dit jaar verschillende supermarktketens gestopt met de verkoop van energiedrank aan kinderen onder de zestien jaar. Ook ALDI doet daar in Engeland aan mee.

In Frankrijk is juist het tegenovergestelde aan de hand. Lang geleden is daar een verbod op Red Bull ingesteld, omdat autoriteiten het ingrediënt ‘taurine’ niet vertrouwden. De Europese Unie stond niet toe dat Frankrijk een product verbood dat in andere lidstaten gewoon te koop was, nu er destijds nog geen bewijs was dat energiedrank schadelijk is. Red Bull is twaalf jaar verboden geweest. Sinds 2008 konden de Fransen weer Red Bull kopen in de winkel.