Langere proeftijd werknemers van tafel

Er komt geen langere proeftijd voor werknemers. Volgens regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie is de huidige proeftijd van twee maanden lang genoeg. 

Minister Koolmees van Sociale Zaken wilde de proeftijd verlengen van twee naar vijf maanden. Hiermee hoopte hij het voor bedrijven aantrekkelijker te maken om mensen in vaste dienst te nemen en de kloof tussen flexwerk en een vaste betrekking te verkleinen. Hij stuitte hierbij met name op verzet van de vakbeweging, die vreesde dat bedrijven de langere proeftijd zouden misbruiken om iemand alsnog na vijf maanden weg te sturen. Ook werd van andere kanten gewaarschuwd voor de langere proeftijd als een nieuwe vorm van een tijdelijk contract.

Het kabinet is al langer bezig om het verschil tussen flexwerk en vast werk te minimaliseren. Het verlengen van de proeftijd voor werknemers vormde een van de voorstellen van Koolmees om dit te bereiken. Andere initiatieven zijn het wederom toestaan van drie tijdelijke contracten (onder het vorige kabinet werd dit ingeperkt naar twee) en bedrijven met veel tijdelijke werknemers meer WW-premie laten betalen.