KvK ‘wint’ award voor grootste privacyschender

De Kamer van Koophandel (KvK) was volgens het publiek de grootste privacyschender van 2018 en won daarom deze maand de ‘Big Brother Award’. De organisatie deelt het twijfelachtige podium met Facebook en de Belastingdienst.

Startende ondernemers geven aan het als zeer storend te ervaren dat ze na het registreren van hun bedrijf plat worden gebeld met aanbiedingen van bijvoorbeeld energiebedrijven en verzekeringsmaatschappijen. De KvK geeft aan de klachten van deze ondernemers te begrijpen, maar zegt tegelijkertijd wettelijk verplicht te zijn om aan iedereen data te verstrekken die daarom vraagt. ‘Ondernemers hoeven hier niet eerst toestemming voor te geven.’

Ook Facebook en de Belastingdienst waren ditmaal genomineerd. Zo dwingt de Belastingdienst zelfstandigen om hun burgerservicenummer te gebruiken als btw-nummer en kreeg Facebook een nominatie vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. Hierbij kwamen vijftig miljoen gebruikersgegevens van Facebook terecht bij het databedrijf Cambridge Analytica.

De ‘Big Brother Award’ wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt door privacybewaker Bits of Freedom. Eerder ‘wonnen’ het kabinet Rutte-III (2017, vanwege het doordrukken van de omstreden sleepwet), minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (2015, voor zijn plannen voor de meest vergaande afluisterwet voor geheime diensten die Nederland ooit heeft gehad) en het Korps Landelijke Politiediensten (2011, vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers).

Tijdens de jaarlijkse privacyschender-verkiezing wordt overigens ook een positieve prijs uitgereikt, de Felipe Rodriguez Award. De prijs is vernoemd naar de grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. Deze award ging ditmaal naar Kirsten Fiedler, directeur van European Digital Rights (EDRi), een organisatie die opkomt voor de digitale rechten van de inwoners van Europa.