Eerder schreven wij al over het nieuwe arbeidsconcept van Deliveroo. Het bedrijf neemt geen mensen meer in dienst en alle koeriers zijn zzp’ers. In kort geding werd eerder geoordeeld dat er op deze manier geen sprake is van een verkapte arbeidsovereenkomst. De Amsterdamse rechtbank besloot daarentegen in een bodemzaak dat de koeriers aanspraak kunnen maken op een arbeidsovereenkomst.
Door Donny Buisman
Deliveroo nam begin 2018 het besluit om alle lopende arbeidsovereenkomsten met de koeriers niet meer te verlengen. Koeriers gingen in de plaats daarvan werken met partnerovereenkomsten als zelfstandig ondernemer. Volgens het bedrijf kregen de bezorgers veel meer vrijheid om zelf invulling te geven aan hun werk. De vakbond FNV kwam tegen deze wijziging in verzet omdat er in de praktijk nog steeds sprake is van een arbeidsrelatie werknemer-werkgever.
De Amsterdamse rechter stelde de FNV in het gelijk. De kantonrechter oordeelde dat het werk niet dusdanig is veranderd dat er geen sprake meer is van een arbeidsovereenkomst. Een belangrijke omstandigheid is dat de partnerovereenkomst een standaardcontract is. Deliveroo stelde dit standaardcontract op en hierover was niet te onderhandelen. Er is daarom nog altijd een gezagsverhouding tussen de koeriers en het bedrijf. Daarbij komt dat de digitale systemen waarmee het bedrijf werkt voor het inroosteren van de koeriers een bijzondere rol speelt. Dit rooster maakt het dat de toegenomen vrijheid van de koeriers in de realiteit minder groot is dan de partnerovereenkomst doet vermoeden.
Nu de verhouding tussen de koeriers en Deliveroo is aan te merken als een arbeidsovereenkomst brengt dit mee dat het bedrijf onder de CAO Beroepsgoederenvervoer valt. Het bezorgen van maaltijden door de koeriers valt namelijk onder deze sector. Hierdoor is Deliveroo ook verplicht om de cao met terugwerkende kracht toe te passen. De uitspraak heeft daarmee mogelijk grote gevolgen voor de platformeconomie. Deliveroo heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak.