Knock-out voor vechtsporter Conor McGregor in de rechtszaal

Ierse vechtsporter Conor McGregor heeft in de Nederlandse rechtszaal een verlies geleden. Kleding van de samenwerking tussen Reebok en vechtsporter Conor McGregor mag in Nederland niet meer worden verkocht. De rechtbank Den-Haag heeft bepaald dat het gebruik van de naam van de vechtsporter op de Reebok kleding verwarrend is voor dragers van kleding van het Nederlandse merk McGregor.  

Door Kirsten Rolloos

Reebok, dochterbedrijf van Adidas, werkt samen met de Ultimate Fighting Championship (UFC). Conor McGregor is een Ierse mixed martial arts (MMA) vechter en voormalig wereldkampioen bij de UFC. Sinds de zomer van 2015 bood Reebok de Conor McGregor Collectie aan, een kledinglijn met kledingstukken waarop zeer groot ‘McGregor’ staat afgedrukt. Het Nederlandse kledingmerk McGregor vond dit verwarrend voor consumenten en spande een kort geding aan tegen Adidas.

Adidas betoogde bij de rechter dat Conor McGregor wereldberoemd is en dat mensen heus wel het onderscheid kunnen zien tussen de kleding van Conor McGregor en kledingmerk McGregor. De rechter liet echter niets heel van dit betoog. Volgens de rechter heeft het grote publiek geen idee wie Conor McGregor is. Daar komt bij dat McGregor prominent op de kleding van de vechtsporter staat afgedrukt, en zijn voornaam Conor maar heel klein. De rechter vreest dat mensen daardoor het verband met de MMA-vechter niet zullen leggen. De kleding mag daarom niet meer worden verkocht. Fanshirts waar zowel Conor als McGregor op staan afgebeeld, mogen wel gewoon worden verkocht. Deze kleding is volgens de rechter niet verwarrend.

Of het Nederlandse kledingmerk McGregor wat aan de uitspraak heeft is de vraag. Het merk ging al twee keer failliet en verkoopt momenteel alleen nog de resterende voorraad. Vanaf 2019 wil McGregor weer nieuwe kleding gaan verkopen.