Klacht tegen de Nike Air Max 270: ”Godslastering!”

Nike ligt onder vuur vanwege zijn model Air Max 270. In het design van de zool zou het woord Allah te herkennen zijn. Saiqa Noreen is daarom een online petitie gestart om de verkoop van deze ”godslasterende schoen” te stoppen.

Door Gracièla van Duinkerken

Initiatiefneemster Saiqa Noreen vindt het godslasterend om de naam Allah op de zool van een sportschoen te zetten, omdat daarmee op de naam Allah wordt gestapt en getrapt, en de naam besmeurd raakt met modder of vuil. Saiqa eist dan ook dat Nike per direct stopt met de verkoop van deze ‘beledigende’ schoen. Ook moet de fabrikant volgens haar stoppen met het verkopen van andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. De petitie is door duizenden ondertekend.

Niet de eerste keer voor Nike

Het is niet de eerste keer dat Nike tegen deze kritiek aanloopt. In 1997 raakte er ook al een schoen van Nike in opspraak, omdat het logo destijds ook zou lijken op het woord Allah. Het logo bestond uit vlammen, maar in het Arabisch leken de vlammen op het woord Allah. Nike liet in 1997 weten dat zij door dit incident de zorgen uit de moslimwereld beter was gaan begrijpen. Als gevolg daarvan gebruikte Nike het logo niet meer en trok de schoen terug.

Kritiek op de petitie

Hoewel de petitie vaak is ondertekend, is er ook een tegengeluid te horen en uitten veel mensen hun kritiek op deze petitie. Ze vinden de petitie te vergezocht en zeggen dat het overduidelijk is dat Nike het niet beledigend bedoeld heeft. Je zou de schoen ondersteboven moeten houden en inzoomen op slechts een klein onderdeel van de zool om het woord ‘Allah’ te herkennen. Men vindt het overdreven om hiervoor de schoen van de markt te halen.

Reactie van Nike

Nike heeft gereageerd op de petitie en laat weten dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en weerlegt de beschuldiging dat het schoenenmerk bewust moslims heeft willen beledigen. Volgens Nike is elke andere interpretatie van het beeld niet opzettelijk. Nike geeft aan dat zij alle religies respecteren en de bezorgdheid van deze aard serieus nemen.

Hoewel verschillende nieuwsberichten verkondigden dat de Nike Air Max 270 zou zijn teruggetrokken, heeft de fabrikant de schoen (vooralsnog) niet teruggetrokken en is de schoen nog steeds te bestellen.