Kind eigen advocaat bij vechtscheiding?

Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) zou een kind dat betrokken is bij een vechtscheiding een eigen advocaat moeten krijgen. Dit staat in een aanbeveling van de Orde aan het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van een initiatief van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA).

Recourt diende in november 2015 al een motie in dat leidde tot de Divorce Challenge, een project van het ministerie V&J om de positie van het kind in een scheidingsprocedure te verbeteren. De pitch-bijeenkomst voor ideeën om die positie te verbeteren vindt plaats op 1 december 2016. Er zijn ruim vijfhonderd ideeën ingediend.

In haar aanbeveling stelt NOvA het belang van het kind centraal. Volgens de Orde worden onderzocht welke factoren ertoe leiden dat een echtscheiding kan verzanden in een vechtscheiding, zo meldt Advocatie. Ongeveer 35.000 kinderen in Nederland krijgen jaarlijks te maken met de scheiding van hun ouders, waarbij tien tot vijftien procent uitmondt in een vechtscheiding.

De advocaat zal de stem van het kind vertalen in een zogenaamd ‘kindplan’. Deze wordt vervolgens ter beoordeling aan de rechter in de echtscheidingsprocedure voorgelegd.