KHN: illegale restaurantweek van AirDnD

De culinaire website AirDnD (Air Drink ’n Dine) heeft in de week van 20 tot 26 maart 2017 een Huiskamerrestaurantweek georganiseerd. Tijdens deze week konden mensen aanschuiven bij veertien hobbykoks in Amsterdam. Niet iedereen was echter blij met de restaurantweek. De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vond dat er sprake was van illegale restaurants en vond de restaurantweek onaanvaardbaar.

Door Liza Ovsyanko

Volgens de website van AirDnD is het doel “om de passie en kwaliteiten van hobbychefs toegankelijk te maken voor iedereen die graag goed, gezellig en gastvrij uit eten gaat”.

De KHN was er niet blij mee dat de gemeente Amsterdam de restaurantweek promootte. De hoofdstad werd op de site genoemd bij ‘Bedankt voor de bijdrage’. KHN is teleurgesteld in het feit dat de gemeente het evenement promoot, woordvoerder van KHN Cees den Bakker: “het is restaurantje spelen zonder vergunning”.

Volgens de CEO van AirDnD, Maureen Mijnke, is hun week niet illegaal. Volgens haar zijn er nog geen duidelijke regels omtrent AirDnD. Daarbij geeft zij aan dat men het moet zien als een soort buurtbarbecue: daar wordt ook een grote groep mensen uitgenodigd en is geen vergunning nodig.

Den Bakker geeft aan dat het niet te vergelijken is met een buurtbarbecue, omdat het hier gaat om een groot concept. Tevens is het niet bekend of de eisen voor hygiëne, milieu, voedsel- en brandveiligheid in acht worden genomen.

Voor het organiseren van een dergelijk evenement moet rekening worden gehouden met de wettelijke voorschriften. Zo stelt de KHN dat het feit dat er alcohol wordt geschonken tijdens de Huiskamerrestaurantweek in strijd is met de Drank- en Horecawet. Volgens die wet moet namelijk iedereen die tegen betaling alcoholhoudende dranken schenkt een drank- en horecavergunning aanvragen. Daar komt ook bij dat de week juist een aanleiding zou moeten zijn voor de “gemeente, Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoritieit om te controleren op wettelijke eisen.”

Initiatiefnemer van AirDnD, Fabian Brink, maakt zich echter geen zorgen. Hij benadrukt het belang van een schone keuken, maar geeft aan dat de koks van zichzelf al schoon zijn. Daarbij ziet hij het als een soort ‘natuurlijke selectie’: de koks worden beoordeeld en als deze tegenvalt dan wordt contact opgenomen met de betreffende kok.

‘Bedankt voor de bijdrage’ op AirDnD.nl is inmiddels aangepast; in plaats van gemeente Amsterdam wordt I Amsterdam, de organisatie die zich inzet voor promotie van de gemeente, genoemd.