Kermisautomaten en wetgeving: ongrijpbaar?

Kermisautomaten staan niet meer alleen op de kermis, maar ook steeds meer op andere plekken. Politici vragen zich daarom af of de wetgeving rondom speelautomaten nog wel toereikend is.

Door Bo Geurts

Aanleiding hiervoor is de nieuwe Wet Kansspelen op afstand. Deze moet in 2021 in werking treden. In de huidige wet mag je op elke plek op een kermisautomaat spelen. Er is dus een uitzondering in de huidige wet wat betreft de locatie voor een kermisautomaat. Nu kan het hele jaar op kermisautomaten in arcadehallen of vakantieparken worden gespeeld. Hierbij draait het om behendigheid en kans. In de aankomende wet moet worden gekeken naar de verhouding tussen die twee.

De Kansspelautoriteit geeft aan dat, doordat momenteel overal op kermisautomaten kan worden gespeeld, het verslavingsrisico vergelijkbaar is met een speelhal. Daarom moeten volgens FEC (branchevereniging voor gamehallen) kermisautomaten worden gereguleerd. Zij geeft aan dat je als gamehal een zorgplicht hebt om verslaving te voorkomen en dat verslaving vaker optreedt bij spellen die een kanselement bevatten. Om zeker te zijn van de verhouding tussen behendigheid en kans, moeten daarom ook grijpers en schuivers worden gekeurd.

Daarnaast is een andere optie het enkel exploiteren van kermisautomaten op een kermis. Voorzitter Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond ziet dan ook het liefste geen kermisautomaten in arcadehallen, zodat geen regeltjes worden verbonden aan kermisautomaten op de kermis.

Tot slot geeft de Kansspelautoriteit aan dat er in arcadehallen alleen kermisautomaten moeten staan met een duidelijk behendigheidskarakter en geen automaten die op een kansspel lijken. Er wordt nog nader onderzoek gedaan naar arcadehallen en de resultaten daarvan worden meegenomen in het nieuwe speelautomatenbeleid. To be continued…