Het OM heeft Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FvD) een boete van 450 euro opgelegd wegens belediging. Vorig jaar september plaatste hij een bewerkte foto van twee ministers op Twitter, waarop het leek alsof zij een hakenkruisvlag hesen. De hakenkruisvlag was het symbool van nazi-Duitsland. Naar aanleiding hiervan deden desbetreffende ministers Kuipers en Van Gennip aangifte.
Onnodig grievend
In werkelijkheid hesen de ministers een vlag van de Verenigde Naties met daarop duurzaamheidsdoelen. Hierop uitte het Kamerlid kritiek, maar de bewerkte foto die de dag erop online werd geplaatst ging volgens Kuipers een grens over. Ook het OM komt tot die conclusie. Zij stelt dat politici veel ruimte moeten krijgen om hun mening te geven in het maatschappelijk debat, maar deze foto was ‘onnodig grievend.’ Daarom heeft het OM besloten de boete op te leggen. Hierbij is meegewogen dat van Houwelingen een groot aantal volgers heeft en niet inhoudelijk is teruggekomen op zijn tweet. Wel heeft hij het bericht na enige tijd verwijderd.
Het Kamerlid zelf vindt het allemaal ‘een beetje overdreven’. In zijn blog schreef hij erover: “Gezien de onzinnige ophef die erop volgde, had ik het waarschijnlijk beter niet kunnen doen.” Ook zegt Van Houwelingen dat hij nooit de bedoeling had om de ministers in verband te brengen met het nazisme. Hij zou enkel hebben willen verwijzen naar het systeem waar zij aan meewerken, wat volgens hem gelijkenissen vertoont met ‘totalitaire regimes’.
De strafbeschikking
De boete die is opgelegd door het OM is een strafbeschikking. Voor het opleggen van een strafbeschikking is geen uitspraak van een rechter nodig. Daarom kan deze alleen worden opgelegd bij overtredingen en eenvoudige misdrijven waarop minder dan zes jaar gevangenisstraf staat. Ook is vereist dat de schuld vaststaat. De strafbeschikking kan onder andere bestaan uit een boete, taakstraf of betaling van schadevergoeding. Het opleggen van een gevangenisstraf kan het OM niet. Van Houwelingen kan nog in verzet gaan tegen zijn opgelegde boete. Dan zal de zaak alsnog voor de rechter komen.