Kabinet: vuurwerkverbod te vergaand

Als het aan het kabinet ligt, komt er geen algeheel verbod op knallers en vuurpijlen.

Grote delen van de bevolking willen vuurwerk blijven afsteken, daarom is een dergelijk verbod te vergaand, vinden minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Hun besluit gaat in tegen het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die vorig jaar nog adviseerde om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden ter voorkoming van letsel, overlast en roekeloos gedrag. Ook oogartsen, de Dierenbescherming en verzekeraars zien graag een verbod. Elk jaar valt er tijdens de jaarwisseling gemiddeld één dode door toedoen van vuurwerk en zijn er 11.000 incidenten. Verder is er jaarlijks voor miljoenen euro’s aan schade.

De minister en staatssecretaris willen gemeenten zelf laten beslissen over vuurwerk(vrije) zones. Niet te handhaven, aldus programmamanager Geweld tegen politieambtenaren Ruud Verkuijlen tegen het AD. ‘Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet.’