Juridische stappen vanwege cowboys- en indianenfeest

In oktober 2017 deed de actiegroep De Grauwe Eeuw aangifte tegen TivoliVredenburg vanwege discriminatie. Het muziekpodium organiseerde namelijk een jeugdfestival waarbij het de bedoeling was dat kinderen verkleed als cowboys en indianen zouden gaan. Het OM oordeelde dat het feest niet strafbaar is. De actiegroep kondigt daarom een art. 12 Sv procedure aan en wil de gemeente Utrecht in gebreke stellen.

Door Julia Verschoor

Volgens de Grauwe Eeuw is het jeugdfestival dat in juni 2017 gehouden werd een ‘racistische stereotypering’. Het OM kon zich daar niet in vinden. Volgens het OM is het nooit de bedoeling geweest om een groep te beledigen of volkenmoord als iets ‘leuks’ neer te zetten. Het verkleedpartijtje kan gezien worden als spel. De officier van justitie behandelt daarom de aangifte niet. Het kabinet toont ook weinig begrip voor alle commotie. Vicepremier Hugo de Jonge zegt hierover:

“Ik vind dat we met elkaar een beetje normaal moeten blijven doen en niet allerlei disputen moeten projecteren op het spelen van kinderen”.


Desondanks besloot het TivoliVredenburg geen cowboys- en indianenfeesten meer te houden.

Aangezien het OM weigert om tot vervolging over te gaan, start de Grauwe Eeuw daarom een art. 12 Sv procedure waarbij er alsnog om vervolging gevraagd wordt. Daarnaast stellen zij de gemeente Utrecht in gebreke, omdat er niet tijdig gehandhaafd is. De Grauwe Eeuw had namelijk de gemeente gesommeerd om de subsidie van TivoliVredenburg in te trekken. De gemeente gaf hier echter geen gehoor aan.

Vooralsnog zal afgewacht moeten worden of het OM alsnog besluit om tot vervolging over te gaan.