Juridische problemen voorkomen? Dat doe je met deze tips

Ook al ben je nog zo goed op de hoogte van de wet- en regelgeving, je kunt altijd met juridische conflicten te maken krijgen. Dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Maar hoe je dat en kan dat altijd wel? En is het het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten?

Kosten van een juridisch conflict

Zolang je maar niets doet wat tegen de wet is, kom je ook niet in de problemen toch? Dat is inderdaad wat de meeste mensen denken, maar helaas is dat niet helemaal waar. Een echtscheiding, een ongeluk waar je bij betrokken raakt en of ruzie met de buren… allemaal voorbeelden waarbij er sprake is van een juridisch conflict. Dit zijn situaties die iedereen zou kunnen overkomen.

Daarom is het sowieso verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Daarmee ben je namelijk verzekerd voor de kosten van een juridisch conflict. Die kunnen nogal oplopen, bijvoorbeeld als je een advocaat nodig hebt. Die kost je gemiddeld al zo’n tweehonderd euro per uur. Als je een rechtszaak wint krijg je maar een deel van die kosten vergoed.

Meest voorkomende juridische conflicten

Naast verzekeren is het ook goed om te weten in welke situaties je de meeste kans hebt op een juridisch conflict. Als je je daar bewust van bent, wordt het makkelijker om goed op te letten en zo een conflict te voorkomen.

Dit zijn de meest voorkomende juridische conflicten:

1. Ontslagen worden op je werk
Het is natuurlijk enorm vervelend wanneer je je baan verliest. Vaak roept een ontslag vragen op. Is het ontslag terecht? En waar heb je als werknemer precies recht op? Werkgever en werknemer denken hier vaak anders over, met een juridisch conflict tot gevolg.

2. Schadevergoeding na een ongeluk
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft vaak wel een schuldige. Het kan vaak wel lastig zijn om de schade van een ongeluk op diegene te verhalen. Dat komt vaak ook omdat er onenigheid is over de precieze schade. Waar heb je bijvoorbeeld recht op als je door het ongeluk niet meer kunt werken?

3. Ruzie met de buren
We wonen met zijn allen dicht op elkaar in Nederland. Dat zorgt nog wel eens voor wrijving met de buren. Over waar de schutting moet staan bijvoorbeeld, of over geluidsoverlast.

Verzeker jezelf dus goed tegen de hoge kosten van een advocaat, je weet nooit wanneer je er één nodig hebt!