Johnson: 74 terroristen vervroegd vrijgelaten

Naar aanleiding van de recente terreuraanslag op de London Bridge heeft de Britse premier Boris Johnson een boekje opengedaan over de hoeveelheid terroristen die, net zoals de dader van de aanslag, vervroegd zijn vrijgelaten uit gevangenissen in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Johnson ligt dat aantal op 74. 

Door Sophie Karatzas

De 28-jarige Usman Khan stak eind november twee mensen dood op de London Bridge. Drie anderen raakten hierbij gewond en Khan werd doodgeschoten door de politie.

Interview met Johnson

In een interview met Andrew Marr van BBC vertelt Johnson dat, als het neerkomt op terroristen, hij vervroegde vrijlating gewoonweg verkeerd vindt. Maar liefst 74 terroristen zijn momenteel immers op vrije voeten door deze regeling. Desondanks worden ze goed in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat ze geen gevaar vormen voor de bevolking. Meer details over deze operatie wil Johnson echter niet geven.

Het feit dat Khan zich ten tijde van de aanslag op vrije voeten bevond, is volgens Johnson enkel en alleen te wijten aan de regeling van de vervroegde vrijlating die door ‘a leftie government’ , oftewel een linkse regering, werd geïntroduceerd. De aanslag had volgens Johnson dan ook niets te maken met een voorwaardelijke invrijheidstelling of de reclassering van Khan. Dat Khan in de periode voor zijn vrijlating mentors had en zijn toegang tot mobiele telefonie en het internet beperkt was, heeft de aanslag overigens niet kunnen voorkomen, aldus Johnson.

Vervroegde vrijlating

Khan werd in 2012 reeds veroordeeld voor een terroristisch misdrijf en is in december 2018 vervroegd vrijgekomen, nadat hij minder dan de helft van zijn straf had uitgezeten.  Gebleken is dat de vrijlating van Khan automatisch tot stand kwam, hetgeen betekent dat zijn zaak vóór zijn vrijlating niet meer besproken is door de commissie die dergelijke vrijlatingen overziet en daarover beslist. Zijn vrijlating was echter niet zonder voorwaarden en bestond volgens bronnen onder andere uit het dragen van een enkelband.