‘Ja/Ja’ in plaats van ‘Nee/Nee-sticker’

De rechter heeft de gemeente Amsterdam gelijk gegeven in haar strijd tegen ongevraagd reclamedrukwerk: vanaf 1 januari zullen de inwoners van Amsterdam een ‘Ja/Ja-sticker’ moeten plakken om reclamedrukwerk te ontvangen. Dit in tegenstelling tot het huidige systeem waarbij iemand juist zonder brievenbussticker de huis-aan-huis-blaadjes ontvangt.

Door Jolein Rijkers

Afgelopen november heeft de Amsterdamse rechter de gemeente in haar gelijk gesteld in een rechtszaak tussen de gemeente en de folderbranche. De rechter heeft de gemeente gelijk gegeven om de zogenaamde nieuwe ‘Ja/Ja-sticker’ in te voeren. Vanaf 1 januari gaat Amsterdam dan ook over op een nieuw systeem van brievenbusstickers en kiezen de bewoners bewust voor het wel of niet ontvangen van reclamedrukwerk. Tot nu toe gold het tegenovergestelde systeem waarbij men juist een sticker moest plakken om géén (ongewenst) reclamedrukwerk te ontvangen, de zogenaamde ‘Nee/Nee-sticker’. De maatregel kan een papierbesparing van 34 kilogram per huishouden opleveren wat omgerekend voor de hele stad zo’n 6.000 bomen per jaar zijn.

De huidige milieuproblematiek wordt steeds vaker bij de rechter aangekaart. Zo is de Nederlandse staat onlangs door Milieudefensie aangeklaagd vanwege luchtvervuiling in de grote steden. De luchtkwaliteit in Amsterdam zou zelfs zo beroerd zijn, dat het effect er van te vergelijken is met het meeroken van 6,4 sigaretten per dag. Bewonersgroep ‘Schone Lucht En Ruimte’, die Milieudefensie in deze procedure steunt, zegt “bij deze procedure duidelijk te willen maken dat luchtkwaliteit een mensenrecht is”.

Nederland voldoet al enige tijd niet aan de Europese richtlijnen op het gebied van luchtkwaliteit, maar kreeg steeds uitstel van de Europese Unie om de normen toch te halen. De kortgedingrechter oordeelde, in een versnelde procedure, dat de Nederlandse staat met plannen moet komen om op de kortst mogelijke termijn overal te voldoen aan de Europese normen voor schone lucht. De uitgebreide gerechtelijke procedure loopt nu bij de rechtbank.