Initiatiefwetsvoorstel: gevangenisstraf of boete voor ‘homogenezers’

‘Homogenezers’ riskeren een gevangenisstraf van een jaar of een geldboete oplopend tot 22.500 euro. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel dat regeringspartijen VVD en D66 samen met oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren hebben gemaakt.

Door Gracièla van Duinkerken

Het voorstel strekt tot het instellen van een strafrechtelijk verbod op conversiehandelingen, ook wel ‘conversietherapie’ of ‘homogenezing’ genoemd. Hierbij gaat het om therapieën om seksuele gerichtheid of genderidentiteit te ‘genezen’, zoals duiveluitdrijving of gebedssessies. Ten eerste bevat het voorgestelde artikel een verbod op het uitvoeren van conversiehandelingen bij minderjarigen en bij meerderjarigen door misbruik van uit feitelijke omstandigheden voortvloeiend overwicht. Ten tweede omvat het een totaalverbod op het aanbieden van conversiehandelingen.

Een Kamermeerderheid dringt al langer aan op het strafbaar stellen van homogenezing, maar het vorige kabinet twijfelde over de juridische haalbaarheid. In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV is afgesproken dat het oordeel over initiatiefwetsvoorstellen aan de Tweede Kamer wordt gelaten. Medisch-ethische kwesties zijn nu een ‘vrije kwestie’, waardoor Tweede Kamerleden zich bij dergelijke kwesties niet meer aan de lijn hoeven te houden die de partij voorschrijft. Hierdoor is bijvoorbeeld de afschaffing van de vijf dagen bedenktermijn bij abortus al aangenomen. Het aannemen van het initiatiefwetsvoorstel ligt ook in de lijn der verwachting.

De wettekst is openbaar gemaakt voor internetconsultatie, waarna een juridisch oordeel volgt van de Raad van State hierover.