De hoogste rechter in Duitsland heeft geoordeeld dat de inhoud van een Facebook-account behoort tot de erfenis van de overleden persoon. Facebook moet nabestaanden toegang geven tot de persoonlijke inhoud van de Facebookpagina. Wat betekent deze uitspraak voor jouw nalatenschap?
Door Kirsten Willms
De uitspraak
In 2012 kwam een vijftienjarig Duits meisje onder een metro terecht en overleed aan de gevolgen. Haar ouders wilden haar Facebook berichten lezen om erachter te komen of zij met zelfmoordplannen rondliep. Zij kregen echter geen toegang tot haar account. Volgens Facebook zou het vrijgeven van de inhoud van haar Facebook-account de privacy schenden van het overleden meisje en van de mensen met wie zij via Facebook heeft gecommuniceerd.
Het Bundesgerichtshof heeft geoordeeld dat Facebook de ouders toegang moeten verschaffen tot de inhoud van het account. Het Hof maakt een vergelijking tussen analoge communicatie en digitale communicatie. Persoonlijke brieven en dagboeken vallen binnen het nalatenschap van een overleden persoon en Facebookberichten zouden niet anders benaderd moeten worden. Dit vormt geen inbreuk op de privacy van de overledene aangezien de Europese Algemene Verordening gegevensbescherming (de AVG) slechts de privacy van levende mensen beschermt, zo oordeelt het Hof.
Facebook nalatenschap
De uitspraak van het Duitse Bundesgerichtshof heeft geen directe gevolgen voor Nederland. Wel zou de Nederlandse rechter tot eenzelfde oordeel kunnen komen als een dergelijke zaak voor onze rechter komt. Met de inwerkingtreding van de AVG op 25 mei 2018 geldt namelijk in alle lidstaten van de Europese Unie dezelfde privacywetgeving.
Dus wat kun je doen om alvast jouw (‘gearchiveerde’) Facebookberichten veilig te stellen? Zodra Facebook op de hoogte is gesteld van je overlijden, krijgt jouw Facebookpagina een ‘herdenkingsstatus’. De Facebookpagina met herdenkingsstatus blijft hetzelfde eruitzien, maar voor de naam komt te staan: ‘Ter nagedachtenis van’. Door Facebook wordt aangeraden om een contactpersoon aan te wijzen die jouw profiel kan beheren nadat je bent overleden.
De door jou aangewezen contactpersoon kan een vastgezet bericht plaatsen op jouw profiel, reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken, je profielfoto en omslagfoto veranderen en de verwijdering van het account aanvragen. Wat de contactpersoon in ieder geval niet kan doen is aanmelden op jouw account, oude inhoud verwijderen, chatberichten lezen en vrienden verwijderen of nieuwe vriendschapsverzoeken sturen.