Inbreuk intellectuele eigendomsrecht Snapchat door Instagram?

Op 2 augustus lanceerde Instagram een nieuwe functie: Instagram Stories. De gebruiker kan een foto van maximaal tien seconden plaatsen en deze blijft 24 uur lang zichtbaar. Ook is het mogelijk om met tekst en tekeningen de foto te bewerken.

Door Liza Ovsyanko

Klinkt bekend? De nieuwe feature lijkt verdacht veel op de ‘Story’ van Snapchat. Het enige echte grote verschil tussen de twee apps is dat alleen vrienden op Snapchat je ‘Story’ kunnen zien en op Instagram kan iedereen dit (tenzij je jouw profiel hebt afgeschermd). Het concept lijkt compleet over te zijn genomen. Bijzonder is dat de Instagram CEO Kevin Systrom de volledige credits ook aan Snapchat geeft. In een interview met Techcrunch geeft hij aan dat het story concept een bepaald formaat heeft waar elke sociale media een eigen draai aan zou kunnen geven om het toe te passen.

Hoe zit het dan precies met de inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht? Volgens de Duke professor Arti Rai, expert op dit gebied, is het rechtens mogelijk om een idee over te nemen, zolang dit idee anders wordt geuit. Zo kan het concept van een moment delen niet worden gepatenteerd, omdat het te abstract is. Zo past Facebook dit toe door middel van de status en Snapchat door middel van de story. Het feit dat Instagram dezelfde naam gebruikt voor de momenten als Snapchat, is nog niet genoeg om een aanklacht in te dienen. Zelfs als Snapchat dit zou overwegen zal dit volgens Jeremy Harris, IP & Technology Disputes Partner bij Kemp Little, geen nut hebben. De naam ‘Story’ zou te beschrijvend zijn om te dienen als handelsmerk. Het uiterlijk van de ‘Story’ zou op exact dezelfde manier als Snapchat moeten zijn vormgegeven, wil een aanklacht tegen Instagram lukken.

Het lijkt erop dat Snapchat Instagram niets zou kunnen maken volgens het intellectuele eigendomsrecht. Het is de sociale media gebruikers echter zeker niet ontgaan en er wordt volop over de gelijkenis gesproken. Hoewel er juridisch weinig mogelijk lijkt te zijn, zou de vraag misschien wel moeten zijn of het ethisch correct is om een concept zo nonchalant over te nemen.