Iers hooggerechtshof: brood van Subway is geen brood

Het brood dat fastfoodketen Subway gebruikt voor de bereiding van haar welbekende belegde broodjes, mag volgens het Ierse hooggerechtshof niet als brood worden aangemerkt. Er zit volgens de vijf rechters van het Ierse hof namelijk te veel suiker in. 

Door Sophie Karatzas

De zaak kwam voor de rechter nadat de Ierse belastingdienst een btw-teruggave aan Bookfinders Ltd, een Subway-franchisegever gevestigd in het Ierse Tuam, weigerde. Volgens Bookfinders Ltd hoeft er geen btw betaald te worden over het Subway-brood. Brood kan immers worden aangemerkt als basisvoedsel en in Ierland geldt voor zogenaamde staple foods een btw-tarief van 0%, aldus het filiaal. De Ierse belastingdienst en lagere rechters zien dat echter anders.

Oordeel hooggerechtshof

Het Ierse hooggerechtshof stelt de franchisegever in het ongelijk. Volgens de Ierse wetgeving (VAT Act of 1972) mag de hoeveelheid suiker en vet in brood niet meer dan twee procent van het gewicht van het meel in het brooddeeg bedragen. Het hof stelt echter vast dat het suikergehalte in zowel Subway’s witte als volkoren broodjes ongeveer tien procent van het meel in het brooddeeg bedraagt. Dit maakt dat het Subway-‘brood’ niet kan worden aangemerkt als een staple food en dientengevolge onderworpen is aan een btw-tarief van 13,5%.

Woordvoerder Subway

Volgens een woordvoerder van Subway kan het brood van Subway uiteraard wél als brood worden gekwalificeerd. Er wordt al meer dan dertig jaar vers brood gebakken in de filialen van het bedrijf en iedere dag verkoopt Subway brood dat net zo lekker ruikt als dat het smaakt, vertelt de woordvoerder.