Het vrolijke stel van in de zestig ‘Henk en Jolanda’, die eigenlijk Jan en Jolanda heten, wekten het vertrouwen van hoteliers door het gehele land. Na hun verblijf in verschillende hotels vertrokken ze echter met de noorderzon, zonder de torenhoge rekeningen te betalen.
Door Eline van der Zwaag
Jan en Jolanda deden zich voor als ontzettend joviale en betrouwbare hotelgasten. Ze praatten met iedereen, maakten lange fietstochten in de omgeving om vervolgens met snacks en een alcoholische versnapering op het terras van het hotel neer te ploffen. Wanneer hen na een verblijf gevraagd werd te betalen, verzonnen ze een smoes om vervolgens snel de koffers te pakken.
Een hoteleigenaar die graag de rekening van ruim 900 euro betaald zag krijgen door de hotelpiraten plaatste in augustus vorig jaar een foto van de twee met een oproep op Facebook. Binnen de kortste keren kreeg hij reacties van hoteleigenaren door het hele land die ook waren opgelicht. Enkele dagen later gaf het stel zichzelf aan bij de politie.
Het OM schat de schade die het stel heeft veroorzaakt op twintigduizend euro: kosten voor hotelovernachtingen, vervangen sloten en gestolen fietsen. Er is ruim zestig keer aangifte gedaan tegen Jan en Jolanda. Beiden werden de afgelopen jaren meerdere keren wegens oplichting tot forse gevangenisstraffen veroordeeld. Jan kreeg in 2010 tbs met voorwaarden opgelegd. Het OM eist ditmaal vier jaar gevangenisstraf voor Jan en drie jaar voor Jolanda, omdat haar minder feiten worden verweten. Daarnaast acht het OM het stel volledig toerekeningsvatbaar.
De handelswijze is veelal hetzelfde: het stel probeert het vertrouwen van de hoteleigenaar te wekken, boekt na een kleine betaling een paar dagen bij en vertrekt dan vervolgens voordat de gehele rekening wordt voldaan. Vaak laten ze foto’s of kledingstukken achter om de indruk te wekken dat ze nog terugkomen. Daarnaast bouwen ze hun verhaal zorgvuldig op. Zo vertelden ze tijdens hun verblijf in Tubbergen dat ze in de omgeving graag een huis wilden kopen. Om hun verhaal kracht bij te zetten lieten ze brochures van makelaars zien.
Volgens de advocaat van het stel schamen ze zich ‘diep en oprecht’. Nadat zij hun huis kwijtraakten omdat zij benadeelden uit het verleden nog moesten terugbetalen, zagen zij geen andere oplossing dan een zwervend bestaan. De uitspraak van de rechter volgt komende week.