Hoofdverdachten ontkennen schuld in tweede regiezitting Mallorca-zaak

De rechtbank in Lelystad boog zich onlangs in een tweede regiezitting over het verdere verloop van de ‘Mallorca-zaak’. De drie hoofdverdachten van de fatale mishandeling op het Spaanse eiland ontkennen nog altijd dat zij betrokken zijn bij het overlijden van Carlo Heuvelman.

De gebeurtenissen die in juli 2021 plaatsvonden op Mallorca zijn inmiddels bij veel mensen bekend. Een uitgaansavondje liep enorm uit de hand en eindigde met allerlei geweldsincidenten. Daarbij werd de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen zo zwaar mishandeld dat hij enkele dagen later overleed. Het Nederlandse OM, dat het onderzoek van de Spaanse politie overnam, houdt negen Nederlandse jongeren verantwoordelijk voor de geweldsincidenten. Vier van hen worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo.

De eerste regiezitting in deze zaak vond plaats op 17 november 2021. Vijf jongeren stonden voor de rechter, van wie er drie mogelijk betrokken waren bij Carlo’s dood. Zij ontkenden zelf dat ze Carlo die nacht hebben aangeraakt. Toch besliste de rechter dat deze drie verdachten in afwachting van het verdere omvangrijke onderzoek zouden blijven vastzitten. De andere twee jongeren zouden niet betrokken zijn bij de dood van Carlo en mochten het onderzoek daarom in vrijheid afwachten.

Nieuwe ontwikkelingen

Er zijn inmiddels twee maanden verstreken en de politie doet er alles aan om de gebeurtenissen op Mallorca op te helderen. Zo toonde het tv-programma Opsporing Verzocht onlangs herkenbare beelden van een mogelijk cruciale getuige. Dit komt zelden voor, omdat dit een grove inbreuk is op de privacy van de getuige. “Maar deze zaak heeft zo’n grote impact op de samenleving gehad, dat het Openbaar Ministerie het tonen van de foto van de getuige gerechtvaardigd vindt”, aldus een politiewoordvoerder. De getuige meldde zich een dag later bij de politie. Hij verklaarde dat Carlo ‘een stevige hoek’ kreeg, maar nog wel leefde toen hij met een ‘flinke tik’ op de grond terechtkwam.

Een andere opvallende ontwikkeling in het onderzoek is de inzet van undercoveragenten. Dit is een zwaar opsporingsmiddel dat de politie alleen gebruikt als ‘laatste redmiddel’. Twee infiltranten deden zich voor als medegevangenen van één van de vastzittende hoofdverdachten en voerden op de luchtplaats van de gevangenis gesprekken met hem. Daarin gaf de verdachte toe dat hij Carlo die nacht op Mallorca heeft geschopt. Later zei hij echter dat hij zich niets meer van die nacht kan herinneren, omdat hij veel drank op had. Hij vertelde ook dat ‘het voorbij was’ en dat hij bang was dat zijn advocaat hem zou verlaten, omdat hij niet eerlijk tegen hem zou zijn geweest.

Tweede zitting

Vorige week vond de tweede regiezitting plaats in de rechtbank in Lelystad. Daarin bleven de drie verdachten ontkennen dat zij schuldig zijn aan Carlo’s dood. “Er wordt alles uit de kast gehaald om mij dingen te laten zeggen die ik niet heb gedaan”, aldus één van hen. Zijn advocaat voegde daaraan toe dat zijn cliënt door de undercoveragenten ‘in de val is gelokt’. “Ik weet dat het in bepaalde gevallen mag, maar zoals dit is gegaan, is niet juist”. Daarnaast vindt de advocaat dat eerder gevonden DNA-sporen van Carlo beter zouden moeten worden onderzocht en zou hij graag zien dat er meer getuigen worden gehoord.

Hij pleitte dan ook voor de vrijlating van zijn cliënt zolang het onderzoek loopt. De rechter ging hier niet in mee en stelde dat er nog voldoende bezwaren zijn tegen zijn vrijlating. De twee andere verdachten mogen het proces wel in vrijheid afwachten. Het is overigens nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvindt, mede omdat er geen goede beelden van de mishandeling zijn. De rechtbank zal in elk geval op 4 februari 2022 een besluit nemen over de door de advocaat ingediende verzoeken. De volgende regiezitting volgt waarschijnlijk in april.

Lees ook: Rechtszaak tegen verdachten van dodelijke mishandeling op Mallorca begonnen en Nederland neemt onderzoek naar dodelijke mishandeling over van Spanje