Hongkong schrapt uitleveringswet na protesten

Na protesten van honderdduizenden Hongkongers de afgelopen dertien weken trekt Hongkong het omstreden uitleveringswetsvoorstel in. Het wetsvoorstel werd begin juli al voor onbepaalde tijd opgeschort. Men is tegen de wet omdat die de uitlevering aan China mogelijk maakt en zodoende gebruikt kan worden om politieke tegenstanders te berechten.

Door Bibi Santpoort

De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, heeft na een lange periode van protesten van de bevolking de uitleveringswet ingetrokken. Dit maakte zij bekend in een TV-toespraak.

Hongkong is een speciale administratieve regio binnen China. Tot het jaar 2047 gelden er in Hongkong niet volledig dezelfde rechten als in China. Dit maakt dat de uitleveringswet in Hongkong gevreesd wordt.

Uitleveringswet

Met de uitleveringswet kan worden bewerkstelligd dat criminelen uit Hongkong kunnen worden uitgeleverd aan China. In principe zou het alleen gaan om criminelen die een gevangenisstraf van zeven jaar of hoger kunnen krijgen. De bevolking is echter bang dat de Chinese regering via achterpoortjes in de wet ook politieke tegenstanders naar China kan halen.

Na de protesten werd de wet in juli al voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Protesten

Drie maanden geleden begonnen de grootschalige protesten. De vraag is wel of het intrekken van de uitleveringswet genoeg is om de protesten te laten stoppen. De betogers hebben namelijk ook nog andere eisen, dit zijn de vrijlating van demonstranten die zonder aanklacht vastzitten, een onafhankelijk onderzoek naar het gedrag van de politie, een algemeen kiesrecht en de regering mag het woord ‘rellen’ niet meer gebruiken voor de protesten. De Hongkongse regering willigt deze eisen niet in. Carrie Lam zei in haar toespraak dat het geweld dat de protestanten gebruiken indruist tegen het ‘één land, twee systemen’-stelsel en dat er tegen de protesten zal blijven worden opgetreden.