Hongaarse wet maakt geslachtsveranderingsregistratie onmogelijk

Hongaarse transgenders voelen zich uitgegumd door de regering. De regering van premier Viktor Orbán komt namelijk met een wet die ervoor zorgt dat alleen het geslacht van de geboorte in de burgerlijke stand opgenomen kan worden. Geslachtsveranderingen kunnen daarom voor de wet nooit doorgang vinden.

Door Bibi Santpoort

De Hongaarse rechts-populistische regering onder premier Viktor Orbán kwam, op de Internationale Dag van de Transgenderzichtbaarheid, met het wetsvoorstel om het woord ‘geslacht’ in de wet te veranderen naar ‘geslacht bij geboorte’. Het geslacht zal zo in de toekomst in de burgerlijke stand vaststaan als man óf vrouw vastgesteld op basis van primaire geslachtskenmerken en chromosomen bij de geboorte. Voor tussenvormen of voor latere verandering van het geslacht is hierdoor geen ruimte meer. Transgenders voelen zich hierdoor sterk in de steek gelaten. In Hongarije staan de rechten van lhbti’ers sterk onder druk. Zo kent Hongarije geen homohuwelijk en trok het land zich terug uit het Eurovisiesongfestival omdat dit te gay zou zijn. Ook in andere landen zoals Rusland en Wit-Rusland is de druk hoog, maar zelfs in deze landen is het mogelijk een geslachtsverandering te laten registreren.

Vastgeroeste procedure

Ook zonder deze wet was het voor transgenders in Hongarije haast onmogelijk om een geslachtsverandering te registreren. Wanneer zij zich aan het loket meldden met alle benodigde papieren, waaronder verklaringen van artsen en psychiaters, kregen zij zelden antwoord. Voor degenen die het wel lukte een registratie door te voeren is de toekomst ook onzeker. Het is vooralsnog onduidelijk of de nieuwe wet ook met terugwerkende kracht gaat gelden. Hierdoor zullen de in het verleden geregistreerde geslachtsveranderingen ongedaan worden gemaakt.

Afgelopen februari oordeelde een rechtbank in Hongarije dat een naamsverandering een ‘fundamenteel recht’ is. Organisaties die opkomen voor lhbti’ers zijn van mening dat de regering het wetsvoorstel in reactie op deze uitspraak heeft geschreven, waarschijnlijk als deel van een groot pakket aan hervormingen. Er is een zaak aangespannen door ruim twintig transgenders bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Deze zaak kan echter nog jaren duren.